Tuberkulos kan dölja sig bakom långvarig hosta

Fyra barn vårdas på sjukhus efter att ha smittats av tbc på sin skola. Smittkällan: en ovetande person i personalen med ihållande hosta.

– Vården måste bli bättre på att upptäcka tuberkulos, säger Anders Tegnell, statsepidemolog.

Det är mycket ovanligt att människor smittas av tuberkulos i Sverige. När det sker större utbrott är det inte sällan på skolor och förskolor.

– Där är det många som exponeras och barn är lite mer mottagliga, säger Anders Tegnell statsepidemolog på Smittskyddsinstitutet.

Den här gången drabbades Christinaskolan på Lidingö.

För två veckor sedan upptäcktes att fyra barn hade smittats med tbc, troligtvis av en i personalen. De lades in på infektionskliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus och behandlades med antibiotika. Sedan dess har alla barn upp till årskurs tre och deras lärare testats. Ännu ett barn tros vara smittat, men provsvaren dröjer.

Ofta har den som sprider smittan sökt hjälp för långvarig hosta, utan att tuberkulosen upptäckts, uppger Smittskyddsinstitutet.

Så var det när förskolan Regnbågen i Beckomberga för åtta år sedan drabbades av det största utbrottet av tbc i modern tid. En fröken hade i flera månader plågats av en hosta som inte ville ge med sig och ont i lungorna. Hon hade sökt vård men läkarna tänkte inte på att testa för tuberkulos.

Resultatet: 37 smittade barn, 18 smittade kollegor och 6 smittade föräldrar.

– Vården måste bli bättre på att upptäcka tuberkulos. Vi får inte glömma bort de här gamla sjukdomarna. Långvarig hosta kan vara tuberkulos, säger Anders Tegnell.

Tuberkulosen minskade kraftigt fram till 1990-talet och har sedan dess legat ganska konstant på en låg nivå.

Under årets första sex månader konstaterades 88 personer vara smittade av tuberkulos i Stockholms län. Bara elva av dem tros ha smittats inom landet. De allra flesta som drabbas är både födda utomlands och smittade utomlands, 74 personer.

– Det här är en sjukdom som inte smittar särskilt lätt. Oftast sprids det inom familjen där man är nära varandra under lång tid. Det är väldigt ovanligt att smittas av tuberkulos när man är på resa, säger Anders Tegnell.

– Vårt viktigaste skydd är att erbjuda de som kommer hit från andra länder en hälsoundersökning. Då fångar vi upp smittade så att de inte blir sjukare och så att de inte smittar andra, säger han.

Lagen säger att alla som kommer till Sverige ska erbjudas hälsoundersökning, men det är bara hälften som får en sådan.

150 barn på Christinaskolan på Lidingö och deras lärare har testats för tbc. Här tas prov på en i personalen.