Två starka viljor i köket

Mitt i:s matbesatta reportrar Calle Godani och Jill Eriksson prövar på att laga en rätt tillsammans.foto: anna z Ek
Mitt i:s matbesatta reportrar Calle Godani och Jill Eriksson prövar på att laga en rätt tillsammans.foto: anna z Ek
Två glada amatörer. Två gigantiska mategon.

Välkomna till Mitt i:s nya matsidor. Här kommer Jill Eriksson och Calle Godani att laga fredagsmiddag tillsammans med stockholmska matprofiler.

Men i dag lagar de mat tillsammans: Moules marinière. Håll till godo.

Det kan lätt hetta till lite i köket när två storhetsvansinnen möts över puttrande grytor hemma hos Jill på Östermalm. Det ska bli blåmusslor. Billigt och klimatsmart men framför allt utsökt fredagslyx.

– Folk är alldeles för rädda för att laga musslor, säger Calle på sin allra bredaste skånska.

– Jag vet! Om en mussla är dålig så känner man det tydligt. Jag brukar tvinga min sambo att lukta om jag misstänker något. Själv är jag för äckelmagad, säger Jill och sniffar på avstånd.

Musslorna måste vara alldeles färska och levande när de kokas. De ska lukta friskt hav och inte fiskigt.

Det blir trångt i köket när de båda mategona ska enas. Båda är vana att bestämma och dividerar om hur musslorna ska tilllagas. Calle trumfar med italienska fastrar och Jill drämmer till med sörmländsk mamma. Fotograf Anna Z Ek fnissar när hon ställer in kameran.

Till slut enas de om en moules marinière med chili, fänkål, mycket persilja och timjan.

– Hemligheten är att ta vara på musselspadet, säger Calle och fångar upp de sista dropparna.

Medan musslorna kokar rör de ihop en saffransaioli på två äggulor, dijonsenap,

citronsaft, vitlök och en gnutta saffran. Med stavmixern går det snabbt att röra ner 1 dl rapsolja. Voilà, en himmelsk kräm till musslor och pommes frites. I ugnen gratineras långsmala surdegskrutonger med parmesan som först fått färg i pannan med lite olja och vitlök. De bryter av med sin krispiga konsistens.

Båda hinner bli riktigt hungriga innan maten är färdig.

– Det här var det godaste jag ätit. Jag vet att jag alltid säger det, men det var det, säger Jill.

Calle och Anna kan bara hålla med.

Fakta

Calle Godani

Ålder: 35 år.

Bor: Södermalm.

Lagar: Mest italienskt, har ett bloggprojekt där vi i familjen lagar oss genom en berömd italiensk kokbok från 1800-­talet: www godani.wordpress.com.

Älskar: Musslor, skånska köttbullar, indisk mat med massor av färsk koriander, hemgjord hasselnötsglass.

Fakta

Jill Eriksson

Ålder: 32 år.

Bor: Östermalm.

Lagar: Mycket mat. Gärna ett långkok mitt i natten. Har en förkärlek för asiatiskt som jag skriver om på kalastanten.wordpress.com.

Älskar: Att lägga in saker. Typ vad som helst. Sambon klagar över att kylen är full. Hatar muffins.

Fakta

Moules marinière på vårt vis

(4 portioner)

Blåmusslor är fantastisk mat. Gott, billigt, nyttigt och till råga på allt bra för miljön. Varje blåmussla filtrerar upp till fem liter vatten i timmen, vilket bidrar till att vattnet blir renare och klarare. Musslor är proteinrika och innehåller nyttigt omega 3-fett.

2 nät blåmusslor.

5 schalottenlökar.

2 vitlöksklyftor.

½–1 röd chili.

2 dl torrt vitt vin.

½ kruka färsk timjan.

1 knippa bladpersilja.

1 morot.

1 liten fänkål.

2 dl grädde.

1. Ta bort skägg och annat skräp på musslorna. Se till att alla är stängda. Knacka öppna musslor lätt i diskbänken så stänger de sig. Om inte – släng dem.

2. Hacka schalottenlök, vitlök, och chili. Fräs i några matskedar olivolja. Låt tärnad morot och fänkål gå med i pannan.

3. När löken är mjuk och glansig lägger du i musslorna och häller på vinet. Låt musslorna koka ­under lock tills alla har öppnat sig, men koka inte för länge – då blir de sega.

4. Sila av spadet och låt det koka ned till halva mängden i en annan panna tillsammans med persiljekvistar och timjan som du knutit i buketter.

5. Tillsätt grädde. Låt spadet koka ihop lite till. Ta bort kryddbuketterna.

6. Plocka bort musslor som inte öppnat sig och häll tillbaka spadet.

7. Servera med egengjorda pommes frites, saffransaioli och krutonger på surdegsbröd med parmesan.

Dryckestips: La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc, Frankrike, 79 kronor (2882).