Ungdomarnas ”vodkabil” fungerade som en glassbil

1,3 miljoner kronor. Så mycket tror åklagaren att den så kallade vodka-bilen drog in mellan juni och oktober i fjol.

Förra tisdagen började rättegången i Sveriges i särklass största langningsmål någonsin.

Tre män och en kvinna i 20-årsåldern står åtalade för att ha sålt tusentals flaskor smuggelvodka till ungdomar. Ytterligare en är åtalad för att ha förvarat 720 liter smuggelvodka i sitt förråd.

Enligt åklagaren är tre av männen barndomsvänner. Kvinnan har en relation med en av dem.

Det var efter flera tips från föräldrar och från socialarbetare som polisen fick upp spåret. Man spanade mot de misstänkta i sex veckor och avlyssnade deras telefoner.

Under rättegångens första dag redogjorde åklagaren för polisens observationer, hur langarna tagit emot beställningar och kört över hela länet för att leverera sprit.

– Under sommaren, insparken och avslutningen har man sålt även på vardagar, säger åklagare Petra Götell.

Utifrån hur mycket sprit de sålde under den tiden och med hjälp av telefonlistor har polisen gjort uppskattningar av hur mycket sprit var och en av dem sålt mellan juni och oktober. En av männen ska ha sålt 2 500 flaskor, en annan 1 300 flaskor och paret ska tillsammans ha sålt 2 800 flaskor vodka.

– Jag påstår att detta är lågt räknat, säger åklagare Petra Götell.

Ingen av de åtalade erkänner att de sålt så stora mängder. En av dem medger att han sålt omkring 700 flaskor. En annan medger enbart att han sålt de 11 flaskor som polisen sett honom sälja.

Efter sex veckors spaning mot vodkabilen, som i själva verket var tre bilar, slog polisen till.

Polisen hittade 7 000 telefonnummer i kundregister. De gick till barn och ungdomar från hela länet, en del bara 12 år gamla.

När man ringde upp dem fick man av en del svaren veta att de förvisso hade köpt sprit men att det var för flera år sedan.

Sammanlagt har 248 ungdomar förhörts av polisen. Flera av dem hade också telefonnummer till andra vodkabilar.

Men försäljningen har inte enbart skett via telefon. Enligt åklagaren har vodkabilen också fungerat ungefär som glassbilen.

– Det har förekommit att ungdomar kommit till kända platser och köpt sprit utan att först ringa, säger Petra Götell.

Tisdagen är den första av 15 dagar i rätten för de åtalade.

– Påföljden är mellan sex månader och sex års fängelse, men jag vet inte ännu vad jag kommer att yrka på, säger Petra Götell.

Till bevis har hon inspelade telefonsamtal, film från polisens spanare, bilder från de åtalades telefoner där de bland annat ses posera med kontanter. Dessutom kommer 14 ungdomar att vittna om hur de köpt sprit av de åtalade.

Polisen spanade på vodkaligan i sex veckor.