Utsatta kvinnor och barn får en gladare jul

”Det gör mig varm i hjärtat att så många vill skänka, säger Diana Bauman, som startade insamlingen.
”Det gör mig varm i hjärtat att så många vill skänka, säger Diana Bauman, som startade insamlingen.
I år får många kvinnor och barn julklappar från personer de aldrig träffat. För arrangemanget står Diana Bauman som startat Let’s make a difference.

I början av december uppmanade hon allmänhet och företag att skänka julklappar till kvinnor och barn på kvinnojouren i Solna-Sundbyberg-Ekerö och Alla kvinnors hus i Stockholm. ­Responsen blev över all förväntan.

– Det är helt galet. Vi får in mycket mer än vi hade trott. Det gör mig varm i hjärtat att så många vill skänka, säger Diana Bauman.

Julklappar som skänks till kvinnojourerna tas emot på hotellen Royal Viking, Park Inn Radisson och Clarion samt Folkets hus i Sundbyberg.

Är det mest unga eller gamla som kommer med julklappar?

– Det är alla åldrar och både män och kvinnor. Jättemånga barn kommer också, säger hon.

På vissa insamlingsställen har det blivit rena rusningen under eftermiddagar och kvällar när folk kommit hem från jobbet.

Klapparna fortsätter att strömma in. Förra tisdagen räknade Diana Bauman till ungefär 300 julklappar i Folkets hus i Sundbyberg.

Ungefär samtidigt meddelade ett av hotellen att rummet som de disponerar där var fullt. Det innebar att julklapparna skulle räcka till ytterligare en mottagare.

En fullastad bil med klappar kördes till Frälsningsarméns boende för utsatta kvinnor i Nacka, Skogsbo.

– Det är helt fantastiskt. Det är väldigt hoppfullt att det finns så många människor som vill ge. ­Julen är en högtid när skillnaderna tydliggörs mellan dem som har och dem som inte har, säger Jenny Nilsson, kurator på Skogsbo.

Insamlingen avslutas på torsdag.

Fakta

Behöver omtanke

Det finns flera skäl att skänka julklappar till kvinnojourer:

Kvinnor och barn här har lämnat hemmet akut och inte hunnit få med sig så mycket.

Kvinnan mår ofta dåligt och saknar ork att köpa julklapp.

De behöver all omtanke från omgivningen.

Källa: SKR Kvinnojouren.se