Vackert väder ger ny getingsommar

De närmaste veckorna är avgörande för om det blir en getinginvasion i sommar. De trivs när det är varmt och soligt. Men om vädret blir fuktigt trivs i stället fästingarna.

De befruktade drottningarna har vaknat från övervintringen. Under våren letar honan efter en plats att bygga ett nytt bo där hon kan lägga ägg. En hona i ett bo kan producera upp till 10 000 getingar.

– Försommaren är en extra kritisk tid för getingarna innan den första larven har kläckts och fler kan hjälpas åt med boet, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han menar att det är väldigt svårt att sia om det blir en getingsommar.

– Det är som att be en meteorolog spå om vädret flera månader i förväg.

Olika getingarter reagerar på olika sätt. Dessutom är det också avgörande hur mycket som finns av deras mat – insekterna. Även vädret påverkar.

– Hittills i maj har det varit regn och sol om vartannat. Jag skulle tro att de flesta har överlevt. Det finns ingen anledning att tro att det blir en dålig getingsommar. Är det fint väder är det också lättare för dem att vara ute och leta mat, säger Didrik Vanhoenacker.

Framåt sensommaren är kolonierna som störst och skadedjurssaneren Anicimex hade flest saneringar i augusti förra året.

Men när vädret är som bäst för getingarna – varmt och torrt – då trivs inte en av de andra sommarplågorna. De blodsugande fästingarna vill ha det fuktigt.

– De är känsliga för uttorkning, speciellt när de är pyttesmå larver och i sin första fas.

Är det soligt, varmt och torrt kryper fästingarna ner mot marken och fukten. Vid fint väder minskar därför risken att få en fästning, konstaterar Didrik Van­hoenacker.

– På sensommaren är risken större. Då gör fukten att det blir mycket svamp och många människor rör sig i skogarna samtidigt som det är mycket fästingar längre upp från marken.