ANNONS

Akut brist på blod inför jul och nyår

Det är akut brist på tre av åtta blodgrupper.
7 000 blodgivare behövs i Stockholm.
Det behövs 7 000 blodgivare för att fylla på Blodcentralens lager inför helgerna.
Åtgången på blod har varit stor de senaste veckorna.
ANNONS

Blodlagret i Region Stockholm är oroväckande lågt, och Blodcentralen efterlyser nu blodgivare inför jul- och nyårshelgen.

Det behövs 7 000 blodgivare för att fylla på lagret.

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

På liv och död

Brist råder på alla regionblodcentraler i landet. I de större städerna, där universitetssjukhusen finns, är behovet av blod ofta störst. Totalt behövs 21 000 blodgivare inför helgerna.

– Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. I många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig i Region Stockholm.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Blod kan bara kan lagras i sex veckor och därför är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare.

Tre blodcentraler

Det finns tre fasta blodcentraler i region Stockholm (vid Hötorget, Skanstull och på Norrtullsgatan) samt fyra blodbussar som besöker 150 platser i länet.

Mer information finns på  www.geblod.nu.

ANNONS