ANNONS

SD-topp anställde sig själv – tar ut dubbel lön

Peter Wallmark (SD) är gruppledare och politisk sekreterare i Stadshuset.
Peter Wallmark (SD) är gruppledare och politisk sekreterare i Stadshuset.
Peter Wallmark (SD), gruppledare i stadshuset, är i blåsväder igen. Han har tidigare varit flera tvister med sitt byggbolag på grund av fuskbyggen. Nu avslöjar Aftonbladet att gruppledaren anställt sig själv som politisk sekreterare – med dubbel lön.
– Aftonbladets granskning inte ger en korrekt bild, skriver han själv sin Facebook.
ANNONS

Det fortsätter storma kring SD:s gruppledare Peter Wallmark. Mitt i berättade under hösten om tidningen Byggnadsarbetaren avslöjande att Peter Wallmarks företag WBM Bygg blåst underentreprenörer på pengar, utfört dåliga renoveringar och förekommit i flera rättstvister.

Hans företag ska bland annat ha utfört en dåligt badrumsrenovering som aldrig blev färdigt. Beställaren fick riva upp allt och ta in en ny hantverkare.

Avslöjandet på sandlådenivå

Peter Wallmarks företag fick efter en dom i Svea hovrätt i mars 2018 betala ut 225 000 kronor.

Han ville inte svara på några frågor från tidningen utan han menade att avslöjandet låg på ”sandelådenivå”. Men nu blåser det kring SD-politikern igen.

I Aftonbladet framkommer det att gruppledaren Peter Wallmark och jobbar som politisk sekreterare – åt sig själv.

För det får han dubbla löner. Eller rättare sagt: 100 000 kronor i månaden.

Skattebetalarna står för notan.

ANNONS

Vill kompensera sin lön

Även Peter Wallmarks fru är anställd som politisk sekreterare i stadshuset för SD. Men han tycker inte att det finns några problem med upplägget.

Till Aftonbladet säger han att de dubbla stolarna är till för att kompensera hans lön och att det inte är något konstigt med det. Men det finns ingen annan som haft det uppläget i stadshuset tidigare, enligt stadshusets personaldirektör.

– Vi gör inget felaktigt med vårt kanslistöd. Vi använder det till mig och fyller upp det som ett gruppledararvode, säger Peter Wallmark till tidningen.

Skriver själv på Facebook

Mitt i sökte Peter Wallmark men han hänvisar via mejl till sitt inlägg på Facebook som han publicerade vid lunchtid. Där menar han att tidningens avslöjande utelämnar relevant fakta och väljer att framställa ”uppenbara feltolkningar”.

– I Stockholms kommunfullmäktige har samtliga de andra partierna beslutat att Sverigedemokraterna inte ska få något borgarråd (motsvarande kommunalråd) trots att vi borde ha rätt till det givet mandatfördelningen i valet, skriver han i inlägget.

Han skriver att trots att de gick fram två mandat i valet så har man sänkt Sverigedemokraternas gruppledararvode med 5 procent, vilket innebär att de har ett gruppledararvode på 50 procent efter valet.

Peter Wallmark Sverigedemokraterna, SD

Peter Wallmark säger att det inte rör sig om dubbla löner. Foto: Stefan Källstigen

Inte fråga om dubbla löner

Man hade då beslutat i kommungruppen, skriver Peter Wallmark, att de ändå ska ha en heltidsarvoderad gruppledare.

– Då jag tidigare innehar en tjänst i Stadshuset med en lön på 50.000kr, har jag tagit tjänstledigt på deltid så att min lön tillsammans med det halva gruppledararvodet blir ett helt gruppledararvode, d.v.s. 80.000kr.

Detta påtalade jag för Aftonbladet men de valde att inte nämna det.

Peter Wallmark (SD) på sin Facebook

Det är alltså inte fråga om dubbla löner, skriver han. Han nämner också att hans ersättning som gruppledare är fortfarande betydligt lägre än de övriga partiernas.

– Detta påtalade jag för Aftonbladet men de valde att inte nämna det.

Läs hela inlägget här:

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.