ANNONS

Arbetslösheten i Stockholm ökar snabbare än känt

arbetsmiljöförmedlingen
Fler blev arbetslösa under det senaste året än man tidigare trott, på grund av räknemissen hos SCB.
Arbetslösheten i Stockholms län ökar snabbare än vad som tidigare varit känt.
Det visar en analys från Stockholms handelskammare.
– Det är oroande, säger Stefan Westerberg, seniorekonomin vid Stockholms handelskammare.
ANNONS

SCB reviderade nyligen arbetslöshetssiffrorna  Sverige, efter en tidigare räknemiss. Det får följder för Stockholms län.

De rätta siffrorna visar att arbetslösheten i länet ökat snabbare än man tidigare trott. Det rapporterar Stockholms handelskammare.

– Det är oroande att Stockholm, som under väldigt många år varit landets jobb- och tillväxtmotor, har en så tydlig negativ utveckling, säger Stefan Westerberg, seniorekonomin vid Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Fel siffror

Tidigare redovisade SCB att arbetslösheten i länet ökat från 5,3 procent under det tredje kvartalet 2018, till 6,7 procent under det tredje kvartalet 2019.

Rätt är att den ökat från 5,1 procent till 6,6 procent.

– Ökningen har därmed varit något snabbare, om än inte till en lika hög nivå, jämfört med vad som tidigare framgått. Vi har en uppenbart dålig utveckling som inskärper behovet av att reformeringen av arbetsförmedlingen sker varsamt och att vi rustar människor för sämre tider, menar Stefan Westerberg.

22 000 arbetslösa

Antalet personer som blivit arbetslösa mellan det det tredje kvartalet 2018 och det tredje kvartalet 2019 har också skrivits upp. Tidigare trodde man att det rörde sig om 20 600 personer, men det var 22 000.

Stefan Westerberg menar att utbildningssystemet måste anpassas bättre till vad marknaden efterfrågar och att något måste göras åt bostadsmarknaden, för att företagen ska kunna rekrytera personal.

ANNONS