ANNONS

Årets julklapp är här – blev populär när Jan Björklund fick den

Jan Björklund och årets julklapp 2019, en mobillåda.
Jan Björklund spanar in årets julklapp 2019.
Årets julklapp 2019 är mobillådan.
Men vad få vet är att det var Jan Björklund som gjorde den populär. Typ.
ANNONS


Då var det dags igen. Årets julklapp utses av HUI Research, Handelns utredningsinstitut inför livesändande riksmedia.

Alla (nja) undrar vi spänt: ”Vad kan det vara för högteknologisk landvinning denna gång?”.

Det är en parkeringsplats för mobilen

Erik Jonsson, HUI Research

Förvåningen lär ha infunnit sig i rummet när HUI Research då öppnade paketet och inför den samlade pressen langade fram en svart trälåda med några fack i.

Frågan hängde i luften: ”Vad var nu detta?”

– Det är en parkeringsplats för mobilen, sa Erik Jonsson på HUI Research vid presskonferensen.

Ska förändra svenskarnas skärmbeteende

Lådan är alltså till för att förvara familjens mobiler och andra skärmar, allt för att reflektera över individens skärmtid. En skamvrå för mobilen under familjemiddagen som exempel.

– Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att i stället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

I affär eller på nätet kostar en mobillåda med en handfull fack runt en hundralapp. Men den kan även vara vilken låda som helst enligt HUI Research, till exempel något som barnen knåpat ihop i slöjden.

Jan Björklund blev rörd

Just det fick Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund erfara när han tackades av i riksdagen i somras och fick motta presenter från sina partiledarkollegor.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts son hade snickrat och likt när den avtäcktes som årets julklapp så rafsades den fram, den här gången ur en tygpåse. Plötsligt stod den där. En kvadratisk låda i furu med en vit klisterlapp med stora bokstäver: MOBILLÅDA.

Jan Björklund, som länge slagits för ett mobilförbud i svenska skolor blev rörd och tackade och tog emot.

Återstår att se hur många andra som julen 2019 måste anstränga sig för att få till hälften så breda ansiktsflin när de langar upp en liten trälåda ur ett noga inslaget paket med julrimmet: ”Ära vare Gud i höjden, jag har gjort den själv i slöjden.”

Se klippet på när Jan Björklund får mobillådan