ANNONS

Efter polisens rekommendation – SL bryter med Lugna gatan

SL bryter med Lugna gatan.
SL bryter med Lugna gatan då det visat sig att flera av ungdomsvärdarna är gängkriminella.
SL avslutar samarbetet med Lugna gatan efter polisens rekommendation.
Flera av ungdomsvärdarna är gängkriminella.
ANNONS

Redan i våras, i samband med en internrevision, uppmärksammade SL brister i Lugna gatans arbete. Då gällde bristerna registerkontroll och drogtester.

Åtgärder vidtogs och SL rådfrågade polisen om ett fortsatt samarbete med ungdomsvärdarna som ska få unga att lämna den kriminella banan.

Nu har polisen svarat – samarbetet mellan SL och Lugna gatan är inte lämpligt.

– Polisen har meddelat SL att man inte rekommenderar fortsatt samarbete med Lugna gatan. Därför häver SL sitt avtal med omedelbar verkan, säger Sara Catoni, vd på SL, i ett pressmeddelande.

Tryggheten högprioriterad

Enligt polisen brister Lugna gatan i kontrollen av att ungdomsvärdarna inte fortsätter sin kriminella livstil. Det saknas också en uppföljning av belastningsregister och drogtester. Utöver det tyder mycket på att vissa ungdomsvärdar – vid sidan av sin anställning på Lugna gatan – är medlemmar i ett av Stockholms 50 gäng.

Gängkriminella finns mitt bland oss – rekryterar på fritidsgårdar

SL kommer framåt att sätta in extra trygghetsvärdar och har dialog med polisen kring ett utökat polisiärt stöd.

– Vi vet att människor på plats skapar trygghet. Därför har vi nu fler trygghetsvärdar på plats på de stationer där Lugna gatan haft hög närvaro, säger Sara Catoni.

ANNONS

Beklagligt men nödvändigt

SL:s och Lugna gatans samarbete går långt bak i tiden. Sedan 80-talet har samarbetet resulterat i en andra chans för många ungdomar och en tryggare miljö i SL-trafiken.

– Det är beklagligt att enskilda medarbetare drabbas när vårt förtroende för Lugna gatan har upphört, men bristerna är för stora för fortsatt samarbete. Det bevakningsföretag med vilket vi har avtal kommer att erbjuda de ungdomsvärdar som uppfyller branschens krav möjlighet till anställning, säger Sara Catoni.

Navid Yousefi, driftchef vid Lugna gatan, har avböjt att kommentera beslutet, och hänvisar till kommunikationschef Karin Arbman Balfe, som Mitt i sökt utan att få kontakt.