ANNONS

T-banan får livekameror och snart kan bussarna följa efter

Region Stockholm planerar att installera live-kameror i sina 367 t-banevagnar.
Region Stockholm planerar att installera live-kameror i sina 367 t-banevagnar.
Stockholms tunnelbana ska utrustas med live-kameror. Samtidigt öppnar ett regeringsförslag för att kollektivtrafiken i hela Stockholm kan få kameraövervakning, utan att behöva ansöka om tillstånd.
Det skriver Svenska Dagbladet.
ANNONS

Sedan tidigare har livekameror i tunnelbanan funnits på 4 500 fasta platser som perronger och uppgångar.

Nu planerar Region Stockholm att utrusta sammanlagt 367 vagnar med livekameror som är direkt uppkopplade mot SL:s trygghetscentral, till en kostnad av 100 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Tanken med livekameror är att det ska gå snabbare att ingripa om något händer på tågen.

– Ringer en resenär som är med om något kan man direkt bedöma situationen och se vilken typ av hjälp som behövs sättas in, säger Kristoffer Tamasons, trafikregionråd, till tidningen.

Terroristen Rakhmat Akilov fångades enligt tidningen på bild av SL:s kameror under sin flykt efter dådet på Drottninggatan och kunde identifieras av en anställd på SL:s trygghetscentral.

Kan bli aktuellt i hela kollektivtrafiken

Vanligtvis krävs ett tillstånd från Datainspektionen för att få sätta upp kameror på platser dit allmänheten har tillträde, något som tunnelbanan har dispens för.

Men Kristoffer Tamsons vill slopa tillståndskravet för hela kollektivtrafiken i Stockholm. Något som kan bli verklighet från och med nästa år.

En regeringsförslag om att inte göra skillnad på trafikslagen ligger nämligen redo hos Datainspektionen.

ANNONS