Rätt till heltid i förskolan försvinner 1 februari

Rätten till heltid inom förskolan tas bort för barn till föräldralediga.
Rätten till heltid inom förskolan tas bort för barn till föräldralediga.
Nu är beslutet klubbat av kommunfullmäktige: Den 1 februari är det slut med heltid på förskolan för barn till föräldralediga. Men fortfarande finns det oklarheter kring reglerna.

Den grönblå alliansen inför max 30 timmar i förskolan för barn till föräldralediga. Det beslutet fattades på kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Förslaget om maxtaket har varit en vattendelare, såväl bland politiker som personal och föräldrar. Enligt Lotta Edholm (L), skolborgarråd, är maxtaket till för att öka resurserna.

– Vi vill öka förskolans resurser och satsa på personalens löner och arbetsmiljö, säger hon.

Även förskolepersonal har varit positiva till förändringen.

– 30 timmar innebär för de flesta 9-15 varje dag och det räcker tycker jag. Det ger mer fokus på barnen, har Joanna Verdin, barnskötare på förskolan Tangen i Bromma, tidigare sagt till Mitt i.

Andra har kallat maxtaket för en kvinnofälla.

– Först trodde jag att det bara gällde föräldralediga och det ska ju inte vi vara. Men sedan läste jag att det gäller alla med nyfödda. Det kom som en chock. Jag tycker att det här är en kvinnofälla. Jag kommer i sådant fall att tvingas att vara föräldraledig, säger föräldern Denise Lagercrantz som bor i Hässelby.

denise lagercrantz

Denise Lagercrantz.

Nya reglerna införs redan 1 februari

Tanken är att den nya reformen ska införas på tre dagar – de nya reglerna ska gälla redan från och med den 1 februari. Det innebär att det är kort om tid för både föräldrar och förskolor att förbereda sig.

– Det påverkar självklart både schemat och planeringen av verksamheten, säger Razieh Zeinoddin, förskolechef för förskolor i Gröndal.

Olle Burell (S) oppositionsborgarråd, är kritisk till det hastiga beslutet.

– Den här förändringen har beretts på ett oacceptabelt sätt, säger han.

Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm förtydligar att regeln om 30 timmars vistelsetid på förskolan gäller enbart barn till föräldralediga.

– Om man har ett nyfött barn men inte tar ut någon föräldraledighet påverkas man inte av regeländringen, som alltså är en återgång till de regler som gällde innan 2016, säger hon.