ANNONS

Biljettkontrollanter fick sparken för fusk – har förlikats i AD

biljettkontroll
Biljettkontrollanterna anklagades för fusk. Bilden är en arkivbild och personerna har inte med artikelns innehåll att göra.
Den segdragna tvisten i Arbetsdomstolen slutade i förlikning. Därmed vill parterna heller inte berätta om det fuskats, och i så fall på vems initiativ.
ANNONS

Fyra biljettkontrollanter i SL-trafiken avskedades sedan de anklagats för att ha blippat sina egna accesskort för att bättra på statistiken för kontrollerna.

Deras fack, Seko, stämde arbetsgivaren, ISS, inför Arbetsdomstolen och krävde att avskedandet ogiltigförklarades, samt att lön och skadestånd betalades ut.

Kräver utredning efter fusk hos kontrollanter

Företaget ISS anlitas sedan flera år av SL för att utföra biljettkontroller i kollektivtrafiken. Under 2018 var uppdraget att utföra 3,5 miljoner kontroller.

Bättrat på statistiken

Fusket ska ha inträffat vintern 2018. Men om det är kontrollanterna som fuskat, eller om det är som Seko hävdar ISS som uppmanat till att frisera statistiken, kommer vi inte att få veta.

Parterna har nämligen nu förlikats, efter ett och ett halvt års skriftväxling och uppskjutna förhandlingar i Arbetsdomstolen.

Tiger om utfallet

Och när förlikning sker brukar parterna tiga om vad de kommit överens om.

– På medlemmarnas begäran lämnar vi inga kommentarer, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko.

ANNONS