ANNONS

Blåbärsår i Stockholm – tre sätt att bevara den goda smaken

Stockholms skogar är fulla med blåbär.
Det är ovanligt mycket blåbär i år.
Sedan två veckor finns det mogna blåbär i Stockholms skogar. Många vittnar om ett riktigt bra blåbärsår.
ANNONS

Väderförhållandena har varit gynnsamma i år: Ingen frost under blomningen i slutet av maj. Hyfsat väder därefter så att insekterna kunnat pollinera. Och sedan regn.

– Till slut måste det finns tillräckligt med vatten för att bären ska svälla och bli lättplockade. Varannandagsregn är bra för bären, säger Ola Langvall på Sveriges lantbruksuniversitet.

Nu flödar sociala medier över av blåbärsbilder och stockholmarnas blåbärsgooglingar slår alla rekord.

Blåbär.

Det är en blåbärssommar. Foto: Most Photos.

Men hur ska man ta tillvara på alla blåbär som man plockar?

Här tre förslag:

1. Frysa

Frys in blåbären portionsvis i plastpåsar och använd i smoothies, på gröten eller framtida smulpajer.

ANNONS

2. Torka

Strö ut blåbären på ugnsplåtar och torka med öppen lucka på 50 grader under några timmar.

3. Sylta

Att koka egen blåbärssylt är lätt. Två delar blåbär till en del socker. Men där är några saker man bör tänka på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.