Polisen rycker ut efter virala trenden: ”Får såga loss dem”

Polis. Babygunga.
Ungdomar sätter sig själva fast i babygungor. Sedan tvingas blåljuspersonal åka ut på larm.
Polis och blåljuspersonal tvingas ibland ut på onödiga uppdrag efter virala trender på nätet.
Den senaste tiden har ungdomar som medvetet sätter fast sig själva i babygungor krävt blåljuspersonalens tjänster.
Enligt Lilla Aktuellt som uppmärksammat trenden riskerar ungdomarna att anmälas för brott.

Lilla Aktuellt har uppmärksammat ett viralt fenomen där ungdomar sätter fast sig själva i gungor på lekplatser. Leken har orsakat både polis och räddningstjänst onödigt jobb. Enligt Lilla Aktuellt kallar polisen fenomenet för ”stuck in a swing” alltså ”fast i en gunga”.

Filmar när polisen kommer

”Det är oftast personer som med flit sätter sig i gungor som är alldeles för små och filmar när polisen kommer och hjälper dem för att sen lägga upp det på sociala medier.” skriver Lilla Aktuellt på sin Instagram.

”Får såga loss”

Albin Näverberg på Stockholmspolisens presstjänst hoppas och tror dock att den virala trenden är i avtagande.

– Det var populärt för ett par veckor sedan, men sedan dess har jag inte sett något. Men det förekommer säkert fortfarande. Ofta är det inte vi som åker på det utan räddningstjänsten som får såga loss den som sitter fast, säger han till Mitt i.

Farliga trender

Albin Näverberg nämner även andra betydligt farligare virala trender som förekommit. Räddningstjänsten vill dock inte kommentera om de fortfarande får åka på larm om gungor utan hänvisar till att när de kommenterat farligare virala trender så har fenomenen istället ökat i omfattning.

Kan anmälas för brott

Enligt Lilla Aktuellt säger polisen och räddningstjänten att den eller de som står bakom den här typen av larm riskerar att anmälas för brott.