ANNONS

Cancerpatienter i Stockholm skickas till Finland för behandling

Patienter i Stockholm skickas till Finland för strålbehandling
I veckan får de första patienterna erbjudande om behandling i Finland.
Stockholm klarar inte av att möta behovet av strålbehandling i tid.
Nu skickas patienter till Finland.
ANNONS

Just nu är det ovanligt många patienter som behöver strålbehandling i Stockholm. För att se till att alla patienter får hjälp i tid har landstinget behövt skicka patienter till andra län.

Men nu behöver man också vända sig till finska vården för att avlasta. I veckan kommer ett antal patienter erbjudas att åka till Finland istället för att vänta på vård i Stockholm.

– Vi arbetar för att alla patienter ska få sin behandling inom den tidsram som deras sjukdom kräver. Efter medicinsk bedömning kommer vissa patienter erbjudas strålbehandling i andra regioner i Sverige eller i Finland, säger Elda Sparrelid, chefläkare.

Fler kan få strålning

Det är framförallt patienter med bröstcancer som kommer att få erbjudande om vård i Finland. Bedömningen görs i samråd mellan behandlande läkare och patient och det är frivilligt att få vården i Finland.

Varför det är fler patienter än vad landstinget räknat med har man inte analyserat. Men en anledning kan vara att man idag behandlar fler cancerformer med strålning.

– Om cancer upptäcks hos fler personer nu vet vi inte än men det skulle det kunna bero på. Det behöver analyseras.

Pågår några månader

Region Stockholm betalar resa och boende för berörda patienter, som kommer att kontaktas av sin vårdgivare. Patienter får då erbjudandet att få strålbehandling i Finland under tre veckors tid, boende med helpension, resa och hemresa över helgerna.

Vårdgivarna är i nu i färd med att bemanna strålbehandlingen för att kunna ha full kapacitet på mottagningarna i Stockholm. Man räknar med att ha behov av att skicka patienter till Finland i ett antal månader.

– Vi räknar med att det är enstaka patienter per vecka. När vi har den fulla kapaciteten inom strålbehandlingen kommer vi inte behöva hjälp av andra.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.