ANNONS

Föda barn i coronatider – det gäller på ditt sjukhus

BB i coronatider, Sophia Brismar Wendel DS
Sophia Brismar Wendel, överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, svarar på frågor på sjukhusets webb.
Förlossningsklinikerna har infört en rad restriktioner för att minska smittorisken under coronapandemin.
Den som följer med den födande kvinnan måste vara helt fri från symtom, och tidig hemgång uppmuntras.
ANNONS

Ska du föda barn snart och vill berätta om dina tankar inför förlossningen? Mejla vår reporter Ingrid Johansson

April är en av de månader då flest barn föds i Stockholms län. Förra året föddes 2 487 barn denna månad. I maj föddes 2 506 barn. Våren brukar vara ”peak time” på sjukhusens förlossningsavdelningar.

Så lär det vara i år också, men i år har de att hantera coronapandemin också och den smittorisk som den innebär. Och för dem som ska föda kan det finnas många frågor.

Medföljare måste vara frisk

Sjukhusen kan hantera pandemin lite olika. På deras webbplatser finns information om vad som gäller. Men alla sjukhus har infört besöksförbud, vilket förstås innebär att man inte kan hälsa på nyblivna mammor och barn på BB. Det är inte heller alltid partnern får följa med från förlossningen till BB-avdelningen.

Och mamma och barn hinner ibland knappt komma dit, innan de skrivs ut från sjukhuset.

Partner eller annan medföljande till kvinnan som har minsta sjukdomssymptom får inte följa med alls till sjukhuset.

Fakta

Det här gäller vid sjukhusens förlossningskliniker

Medföljande:

Södersjukhuset: Begränsas till en person, som ska vara frisk. I speciella fall får även en doula, om frisk, vara med.

Karolinska i Huddinge och Solna: En frisk partner eller annan frisk person får medfölja. Gravid som är inlagd och inte har mycket hög risk att föda inom 12 timmar får inte ha anhörig med.

Danderyds sjukhus: En frisk partner eller annan frisk person får medfölja.

BB Stockholm Danderyd: En frisk partner eller annan person får medfölja, förutom eventuell doula. Vid inläggning på grund av graviditetskomplikation får medföljande inte övernatta.

Hemgång:

Södersjukhuset: Vid normal förlossning så snart det är möjligt, efter undersökning av barnmorska och barnläkare. Partner/medföljare får följa med till BB-avdelning, men den som lämnar sjukhuset kan sedan inte återvända.

Karolinska i Huddinge och Solna: Friska kvinnor med okomplicerade förlossningar och friska barn kan gå hem efter tidigast 6 timmar. Partner får följa med till BB, men kan inte återvända om denne lämnar sjukhuset.

Danderyds sjukhus: Föräldrar uppmanas att gå hem så snart som möjligt, redan sex timmar efter förlossningen. Partner/medföljande får inte komma med  till BB-avdelning, om det inte finns särskilda medicinska skäl.

BB Stockholm Danderyd: Nyblivna föräldrar och barn skickas hem sex timmar efter barnets födsel. Undantag gäller efter kejsarsnitt eller komplikationer samt där barnet kräver vård.

Coronasmittad/misstänkt smittad mamma:

Södersjukhuset:  Är förberedda på att ta emot patienter med misstänkt eller verifierad smitta. Friska fullgångna barn separeras inte från mamman.

Karolinska i Huddinge och Solna: Är välkomna, prover tas på misstänkt smittade. Alla födande har enkelrum. Barn och mor vårdas tillsammans om inte barnets tillstånd kräver akut medicinskt omhändertagande och/eller neonatalvård.

Danderyds sjukhus: Prover tas på misstänkt smittade. Nyfödda får vara hon sin mamma så länge mamman kan ta hand om sitt barn. Om mamman har misstänkt eller känd covid-19 får inte partnern följa med in på operationssalen vid kejsarsnitt.

BB Stockholm Danderyd: När födande kontaktar kliniken vid förlossningsstart tillfrågas de om eventuella coronasymtom.

Stannar inte i onödan

Sjukhusen har sedan tidigare tillämpat tidig hemgång om allt är bra med mor och barn. Vissa sjukhus uppmuntrar nu extra till att inte stanna kvar.

Enligt Bo Albertsson på Karolinskas presstjänst är det numera ofta föräldrarna som föredrar att lämna sjukhuset:

Det som har hänt under den senaste månaden är att många fler familjer väljer att gå hem mycket tidigare, vilket innebär att vi har fått öppna upp fler tider för återbesöks för att kunna ta tillbaka och undersöka barnet ett par dagar senare, säger han.

Barnmorska kan även åka hem till familjer för att undvika att de kommer till sjukhuset.

Covid-19 inget hinder att föda

Men vad händer om mamman misstänks vara smittad?

Sophia Brismar Wendel, överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, svarar på många frågor på sjukhusets hemsida:

– De flesta sjukhus testar de som har symtom. Kvinnor med misstänkt eller känd covid-19 vårdas separat från de som är friska. En kvinna kan föda som vanligt om hon har covid-19 så länge hon inte är svårt sjuk. Personalen bär skyddsutrustning så det kan kännas lite mindre hemtrevligt.

Ännu har det bara varit ett 15-tal fall av smittade fall i förlossningsvården i Region Stockholm, och ingen som varit allvarligt sjuk, uppger hon.

Lustgas eller inte

En annan fråga gäller lustgas. Osäkerhet har rått om användning av lustgas kan göra att viruspartiklar sprids i utandningsluften, och smittar. Senare uppgifter gör gällande att det inte sker någon spridning.

Det finns mikrobiologiska filter att sätta in i lustgassystemet för att vara helt på den säkra sidan, och klinikerna bör därför kunna erbjuda lustgas.

Ska du föda barn snart och vill berätta om dina tankar inför förlossningen? Mejla vår reporter Ingrid Johansson

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.