ANNONS

Efter bokingskaoset – nu kan du boka coronatest igen

Coronateamet som möter dig hemma för provtagning
Den som vill i Stockholmsområdet får nu testa sig för antingen pågående covid-infektion eller för att se om man har antikroppar.
Sedan i torsdags har bokningen för coronatester legat nere.
Men på måndagskvällen öppnade den upp igen - och den här gången med utökad kapacitet.
Nu bokas testerna på två olika ställen för att undvika ny överbelastning.
ANNONS

Löftet om covid-provtagning för alla var välkommet bland stockholmarna – men därefter följde dagar av bokningskaos för att få en tid.

Direkt när bokningen öppnade förra måndagen var trycket på appen Alltid öppet, där provtiderna bokas, så stort att appen kraschade.

Efter underhållsarbete fungerade appen igen och i torsdags hade drygt 110 000 lyckats boka ett test, varav 95 000 antikroppstestet och 16 000 ett så kallat PCR-test, alltså för pågående infektion.

Hadzialics ilska mot stängda coronatest: ”Råder kaos”

Men samma dag fick appen stängas igen, sedan bokningskoder läckt ut på nätet.

Bokningen öppnar i dag

Fakta

Det här coronatesterna

PCR-TEST:

Ett PCR-prov används för att ta reda på om en person har en pågående infektion med covid-19.

Provet visar om det finns virus i luftvägarna och tas vid symtom som hosta, halsont, lukt- eller smakbortfall eller andra symtom på som stämmer överens med covid-19.

Oftast tas provet i näsa och bit ner i svalget med en pinne som är gjord för att fånga virus eller bakterier. Provet kan göras både hemma och på en provtagningsstation.

ANTIKROPPSTEST:

Ett antikroppstest tas för att ta reda på om en person tidigare varit sjuk i covid-19.

Testet visar om antikroppar, som skulle kunna skydda mot att återigen bli sjuk i covid-19, utvecklats och tas tidigast 14 dagar efter att man blivit helt frisk.

Provet tas som ett blodprov i armvecket och svaret kommer inom ett par dagar.

Källa: Vårdguiden

Men för att trycket inte ska bli för hårt på Alltid öppet bokas antikroppstester nu i stället på 1177.se, och nya tider för antikroppstest har också så smått släpps under kvällen, för att vara helt igång igen under tisdagen. Nu behövs heller ingen bokningskod som tidigare.

– Nu ökar vi på kapaciteten och fyller på med nya tider allt eftersom. Hur snabbt man kan få en tid är lite beroende på när på dagen man bokar och hur högt trycket är just då. Men man ska nu kunna räkna med att få en tid ganska nära inpå, kanske till och med samma dag, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

 

Kim Sjölund, presschef på Karolinska.

Kim Sjölund, presschef på Karolinska. Foto: Pressbild

Genom att ha delat upp bokningen på två ställen hoppas regionen nu kunna undvika överbelastade sajter.

– Vi räknar med att intresset för att boka en tid kan vara lika stort nu som förra måndagen. Men när bokningen är uppdelad på två ställen har jag inte fått några andra signaler än att 1177 kommer att klara av en högre belastning, säger Hesam Akbari på Region Stockholms presstjänst.

Avbokade tider

Men samtidigt har under dagen många med redan inbokade antikroppstester fått sina tider avbokade, med hänvisning till för hög efterfrågan.

– Det är snarare så att de får boka om och får då en tid snabbt, de är prioriterade. De tiderna avbokades för att inte för många ska komma till samma plats samtidigt, för att undvika trängsel helt enkelt, säger Kim Sjölund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.