ANNONS

Här är Lotta Edholms ekonomiska fallskärm efter avgången

Budget, Stockholms stad. skolborgarråd Lotta Edholm (L),
Lotta Edholm (L) har fortsatt rätt till 64 000 kronor i månaden i tio år efter avgången som skolborgarråd.
Efter 21 år i Stockholmspolitiken avgår Lotta Edholm (L) från sina uppdrag. Men det är inte utan fallskärm.
Hon har nämligen rätt till 64 000 kronor i månaden i tio år till, förutsatt att hon inte tar ett nytt uppdrag, skriver Stockholm direkt.
ANNONS

På onsdagen kom beskedet. Lotta Edholm (L) meddelade att hon avgår från uppdraget som skolborgarråd i Stockholms stad och som gruppledare i Liberalerna.

Hon drar sig tillbaka efter drygt två decennium i politiken i Stockholm.

– Efter 21 år på heltid i Stadshuset kan det vara dags att lämna över till lite yngre och kanske piggare krafter, sa hon till Mitt i, i en intervju på torsdagen.

Efter ett väntande uppdrag i ett statligt utredningsarbete har hon inga vidare planer, men lönekuverten från Stockholms stad kan fortsatt trilla in. Lotta Edholm har nämligen rätt till halva månadslönen – 64 000  kronor – till det att hon om tio år fyller 65, rapporterar Stockholm direkt.

Det hela kallas visstidspension och är möjlig eftersom Lotta Edholm varit förtroendevald i längre än tre mandatperioder och är över 50 år gammal. Däremot görs avräkningar om annan förvärvsinkomst eller sjukersättning inkommer. Om hon tar ett nytt uppdrag med pensionsrätt upphör rätten helt.

Men Lotta Edholm verkar vara inställd på att ge sig ut på arbetsmarknaden igen.

– Jag tänker att jag förhoppningsvis kan hitta något jobb där man kan ha nytta av mina kunskaper om samhället, ledarskap, krishantering – sådant som vi politiker håller på med hela dagarna. Och dessutom av mina kunskaper om Stockholm, som är rätt omfattande vid det här laget.

ANNONS