ANNONS

Experternas råd till SL: Inför rabatt i lågtrafik

Arkivbild Liljeholmen tunnelbana plattform
Rabatt i lågtrafik kan minska trängsen och få fler att välja att resa kollektivt, skriver två experter.
SL har haft samma prismodell sedan 1972. Nu är det hög tid att införa lägre priser i lågtrafik, skriver två experter på kollektivtrafik på Svenska dagbladets debattsida.
ANNONS

Pandemin har lämnat stora hål i SL:s budget. Den har också gjort det tydligt att SL behöver se över hur de sätter sina priser. Det skriver Torbjörn Eriksson och Bård Norheim specialister på kollektivtrafikfrågor på företaget Urbanet Analys på måndagens debattsida i Svenska Dagbladet.

Ett mera flexibelt biljettsystem och olika priser vid olika tider kan både minska trängseln och öka lönsamheten.

Styr om resandet

”Genom att erbjuda ett lägre pris under lågtrafikperioden motiveras resenärerna att flytta resan till perioder utanför rusningstrafiken”, skriver de.

Ett försök i norska Bergen visade att antalet resor ökade med 7-8 procent när priset utanför rusningstid rabatterades med 30 procent. Det innebar mer intäkter för kollektivtrafiken. Anledningen är att gruppen sällanresenärer, som utgör halva befolkningen, lockas att resa oftare.

Inte raketforskning

”Detta är inte raketforskning, utan pågår i de flesta servicebranscher där efterfrågan varierar över dagen. Differentierad prissättning innebär att fler kan resa till ett lägre pris samtidigt som den regionala kollektivtrafikmyndigheten vässar effektiviteten”, skriver Torbjörn Eriksson och Bård Norheim.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.