ANNONS

Flickor med stressyndrom från sexövergrepp nekas stöd

Hundratals unga nekas stöd – tjejjouren saknar resurser.
Hundratals unga nekas stöd – tjejjouren saknar resurser.
Stockholms tjejjour tvingas neka stöd åt hundratals sökande.
Den grupp som ökar mest är unga som varit med om sexövergrepp och lider av posttraumatiskt stressyndrom, rapporterar P4.
ANNONS

Trycket är högt på kvinnojourerna i Stockholms län och allt fler söker hjälp. Det rapporterar P4 Stockholm som har skickat ut en enkät till 45 kvinno- och tjejjourer i länet.

Bara på Stockholms tjejjour tvingas man neka stöd till hundratals personer som söker hjälp. Flera mottagningar har nedmonterats.

Unga som utsatts för sexuella övergrepp och lider av posttraumatiskt stressyndrom är en av tjejjourens grupper som ökar mest. Men ofta tvingas de neka stöd och hjälp då det inte finns resurser.

– Det förvånar oss att det inte görs mer när det har uppdagats vilket enormt problem det här är i samhället, säger Linn Fröjdendahl som är samordningsansvarig på Stockholms tjejjour, till P4 Stockholm.

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen menar att stödet till kvinno- och tjejjourer kommer att öka genom satsningar som fanns med i januariavtalet.

12 av 19 kvinnojourer ser ett ökat tryck på verksamheten och i Täby/Danderyd har samtalen fördubblats mellan 2017 och 2018.

I hela landet har antalet som söker hjälp hos kvinnojourer ökat med 25 procent på fem år, enligt Unizon som samlar omkring 140 kvinno- och tjejjourer i Sverige. Att fler och fler söker hjälp kan bero på att ämnet i dag är mindre tabubelagt, att fler nås av informationskampanjer och att ämnet rapporteras om i medier.