ANNONS

Flest förgiftas av svamp i Stockholm och måste läggas in

Flugsvamp. Förgiftad.
Härligt med svamptider, men se upp med vad som hamnar i korgen. Annars kan du råka illa ut.
Stockholms län toppar listan över antal personer som måste läggas in på sjukhus på grund av svampförgiftning.
ANNONS

Se upp med vad som hamnar i svampkorgen. De senaste tio åren har över 80 personer i Stockholms län lagts in på sjukhus med svår svampförgiftning. Det visar siffror från Socialstyrelsen som refereras i tidningen Vårdfokus.

Stockholm toppar listan med råge, på andra plats kommer Västra Götalands län med nära 60 sjukhusfall. I Jämtland har bara två fall konstaterats på tio år.

Flugsvamp kan vara dödlig

I hela Sverige läggs ett 40-tal personer in varje år. Majoriteten av sjukhusvistelserna rör mindre allvarliga förgiftningar, men varje år blir fem till tio personer förgiftade av lömsk eller vit flugsvamp, som kan vara dödliga.

Ett par fall med svampförgiftning som skadar njurarna dyker också upp varje år.

Diagnosen lyder ”toxisk effekt av förtärd svamp”. Totalt i Sverige har diagnosen ställts på 397 patienter mellan 2009 och 2018.

Efter tolv timmar är det för sent att magpumpa

Anna Myrnäs

Vanligtvis yttrar sig förgiftningen först som magsmärtor med kräkningar och svåra vattentunna diarréer. Då är det av största vikt att komma till sjukhus.

– Efter tolv timmar är det för sent att magpumpa. På sjukhus kommer man att få dricka kol flera gånger under de närmaste dygnen och man får två olika sorters motgifter för att skydda framför allt levern, säger Anna Myrnäs vid Giftinformationscentralen i artikeln.

ANNONS