ANNONS

Forskare på KI redo testa corona-vaccin på möss

Coronavaccin nära i Huddinge
Gustaf Ahlén synar provröret med corona-gener som ligger i "skaken" för att föröka sig.
När forskarna på Karolinska institutet i Huddinge insåg att corona-viruset skulle orsaka en pandemi satte de igång. Nu ligger de i framkant med att ta fram ett vaccin mot smittan.
ANNONS

Här i provrören i ligger delar av corona-gener och förökar sig.  Syftet är att utveckla ett vaccin mot smittan.

Om ett par veckor tror forskarna på KI:s labb i Huddinge att de ska kunna testa vaccinet på djur.

– När vi insåg att corona-viruset kommer att orsaka en pandemi satte vi igång. Vi har kunskapen för att utveckla vaccin, det handlar bara om ett annat virus, säger Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin på KI.

Coronavaccin nära i Huddinge

Matti Sällberg och Gustaf Ahlén vid Karolinska institutet kommer snart att kunna testa corona-vaccinet på djur.

Hans team ligger långt framme, eftersom vaccinutveckling är deras specialitet. De har till exempel tagit fram vaccin mot hepatit C (gulsot) som testats på människa, och arbetar nu med vaccin mot Krim-Kongo blödarfeber, en fästingburen mycket dödlig sjukdom.

Förutom på KI och andra internationella universitet är det främst två amerikanska bolag som verkar ligga i framkant med att få fram corona-vaccin. Men det handlar inte om någon kapplöpning:

– Nej, snarare samlöpning. Det finns sannolikt inga omedelbara pengar i det här, för det kan ju hända att pandemin är över innan det finns något vaccin. Det handlar snarare om att företagen vill visa att deras vaccinplattform fungerar. Men oavsett har vi lärt oss något av detta, och det är ju varken första eller sista gången som vi står inför en pandemi.

ANNONS

Beställde hem genkoden

Något som underlättar arbetet är att de kinesiska forskarna snabbt kunnat bestämma gensekvensen för det nya corona-virusets RNA-genom, alltså dess arvsmassa, och göra det tillgänglig för forskarvärlden.

Coronavaccin nära i Huddinge

Gustaf Ahlén har tillverkat så kallade syntetiska vaccinkandidater, sedan kinesiska forskare uppgett corona-virusets genetiska kod.

Det var bara för forskarna på KI att använda virusets genetiska kod, och sedan tillverka så kallade syntetiska vaccinkandidater.

Virus transporterar gener

Dessa blandas sedan i en näringsvätska med bakterier, där DNA-cirklar som kallas plasmider tar sig in i bakteriernas celler och förökas.

Det är den processen som sker här i ”skaken” på labbet.

– Man kan se att vätskan är lite grumlig, och det beror på att bakterierna delar sig, säger Gustaf Ahlén, forskare som visar runt i labbet.

Virus har nämligen den egenskapen att de transporterar genetiskt material in och ut ur celler, något som sannolikt haft betydelse under evolutionen, förklarar Matti Sällberg.

I dag är olika virus viktiga redskap för genöverföring vid genterapi.

Lite orolig är jag

Matti Sällberg

Men coronaviruset gör inget gott för mänskligheten. Matti Sällberg tillhör själv riskgruppen, och kan bli allvarligt sjuk om han smittas.

– Jag har astma, så lite orolig är jag, för egen del. Men om vi ser till hela Sverige är jag inte orolig, vi har bra infrastruktur för att hantera sådant här, säger han.

Coronavaccin nära i Huddinge

Matti Sällberg är lite orolig att bli corona-smittad, då han tillhör riskgruppen som kan bli allvarligt sjuk.

När provrören med bakterier skakat runt några timmar tvättas bakterierna bort.

Kvar finns bara plasmiderna med coronavirusgener, som utgör vaccinet. När det förs in i kroppen översätts coronavirusgener till coronavirusprotein som i sin tur aktiverar immunförsvaret.

Lång väg till färdigt vaccin

Nästa gång smittan dyker upp gör kroppen processen kort med viruset.

– Vi tar nu fram ett par hundra doser vaccin, tillräckligt för de första djurförsök vi behöver göra, säger Matti Sällberg.

Men därifrån till ett färdigt vaccin på marknaden är det en lång och omständlig procedur, där Läkemedelsverket ska godkänna alla steg som tas.

– Om vi hade obegränsat med pengar, och allt går som på räls, kanske vi kan testa vaccinet på människor inom ett år.

Fakta

Så bildas ett nytt och farligt corona-virus

Det finns en mängd olika typer av corona-virus. De flesta finns hos olika djurarter.

Corona-virus kan hoppa från art till art.

Om två olika virus hos en individ kan ta sig in i samma cell och där byta arvsmassa med varandra uppstår ett tredje virus.

Man kan säga att de ”parar” sig, och ett helt nytt virus har skapats, som nu – ett virus som ingen har immunitet mot.

Det finns sju kända corona-virus som kan smitta människor. Fyra ger vanliga förkylningar, medan de nya corona-virusen SARS och MERS-Corona och SARS-COV-2 (det som sprids nu) kan orsaka allvarliga sjukdomar och dödsfall.

2019-nCoV eller SARS-COV-2 är det officiella namnet på den nya medlemmen i corona-familjen. Covid-19 är namnet på den sjukdom det orsakar.

Coronavirus har ett runt fetthölje med utskott runt om vilket gör att de får ett kronliknande utseende i elektronmikroskop, därav namnet.

Källa: KI, Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.