Förslaget om fria hyror: ”Mycket kontroversiellt”

Ola Johansson (C) och Erik Elmgren från Hyresgästföreningen håller inte med varandra.
Ola Johansson (C) och Erik Elmgren från Hyresgästföreningen håller inte med varandra.
Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringens förslag om friare hyressättning: Illa berett och mycket kontroversiellt.
– Politikerna i riksdagen ska inte bestämma vad en lägenhet i Bagarmossen eller i innerstan ska kosta, säger Erik Elmgren från Hyresgästföreningen.

I januariöverenskommelsen föreslog Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet en fri hyressättning vid nyproducerade lägenheter. Men Hyresgästföreningen tycker att förslaget är mycket kontroversiellt och illa berett.

– Det är ett dråpslag för alla hyresgäster och alla unga som ska flytta hemifrån. Det kommer slå hårt mot dem i Stockholm. Hyrorna på nyproduktion är redan höga idag och nu kommer de bli ännu högre, säger Erik Elmgren, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen.

Hur vet man det?

– Det är så klart svårt att helt slå fast. Men bostadsbristen i Stockholm gör folk desperata. Det råder en obalans mellan utbud och efterfrågan, så jag är ganska trygg när jag säger att hyrorna kommer att gå upp.

Makten hamnar hos hyresvärden

Förslaget försämrar konsumentskyddet när man låter fastighetsägaren bestämma hyran, menar Erik Elmgren.

– Hyresgästen är alltid den svagare parten i en förhandling. Nu blir det mer makt åt fastighetsägaren att sätta hyror som den vill.

Löfven har fel

Stefan Löfven (S) sa i sin regeringsförklaring att bostadsbristen ska byggas bort – reform för reform. Så blir det inte menar Erik Elmgren. Han pekar på två egna rapporter samt en statlig utredning från 2017 som påvisar detta.

Politikerna ska inte bestämma vad en lägenhet i Bagarmossen eller i innerstan ska kosta

Erik Elmgren, chefsförhandlare på Hyresgästföreningen

Lägenheternas kvalité och läge ska också spela större roll på hyran. En kommission ska granska hur hyrorna ser ut på olika orter och föreslå åtgärder från staten där man inte tar tillräcklig hänsyn till läget.

– Det gör vi redan idag. Vi sitter med parterna och pratar om kvalité och läge på bostäderna – som i fallet med Stockholmshyra. Politikerna i riksdagen ska inte bestämma vad en lägenhet i Bagarmossen eller i innerstan ska kosta. Det vet parterna bäst själva.

Socialdemokraterna kan inte svara

Socialdemokraterna skriver i ett mejl till Mitt i att det är för tidigt att svara på hur förslagen kan komma att påverka Stockholms hyresgäster.

Om Socialdemokraterna menar allvar är det en stor förändring

Ola Johansson (C).

Men riksdagsmannen Ola Johansson (C), Centerpartiets talesperson i bostadsfrågor, är positiv till förslaget.

– Om Socialdemokraterna menar allvar är det en stor förändring. Vi kommer att få en bostadsmarknad som finns i rätt många andra länder.

Vad är det som är bra med förslaget? 

– Jag tycker att dagens system med presumtionshyror ska avskaffas. Det finns exempel på när Hyresgästföreningen säger nej till presumtionshyror och bostadsutvecklaren då valt att antingen lägga ner helt eller bygga bostadsrätter direkt.

Ola Johansson (C) säger att Centerpartiet kommer kräva inflytande när direktiven skrivs för utredningen kring hyressättningen. Foto: Anna Simonsson

Marknaden sätts ur spel

Presumptionshyror kallas ibland för nyproduktionshyra och innebär att bostadsbyggaren och Hyresgästföreningen kommer överens om vad hyran ska ligga på i femton år – det sker ingen årlig förhandling om hyran. Efter 15 år tar bruksvärdessystemet vid och hyrorna sätts då i förhållande till motsvarande hyror i området.

– Det ger en dålig förutsägbarhet åt bostadsbyggaren.

Fler byggföretag intresserade

Men han tror inte att den fria hyressättningen kommer skjuta bostadsbyggandet i höjden.

– Vi kommer däremot att få ett mer rörligt och varierat utbud, och det kommer att öka tillgången på sikt. Fler byggföretag kommer att bli intresserade att producera hyresrätter om förutsägbarheten ökar. Fler hyresrätter kan med tiden innebära att priserna kommer att gå ner.

Han

Hyresgästen står inte utan makt. Den kan alltid tacka nej till en bostad.

Ola Johansson (C)

Ser du några risker med att makten förskjuts från hyregäst till hyresvärd?

– Nej, hyresgästen står inte utan makt. När rörligheten ökar och fler bostäder tillkommer ska det kunna gå att tacka nej till en bostad.

Kan man verkligen det på Stockholms bostadsmarknad? 

– Då finns det också en gräns för vad människor är villiga att betala.

Förslaget kring fri hyressättning vid nyproduktion ska utredas under 2019-2020. Ny lagstiftning på plats 1 juli 2021.