ANNONS

S-förslaget: Ett räddningspaket för akutsjukhusen

Aida Hadzialic. (S)-
Aida Hadžialić (S) vill skjuta till en halv miljard till akutsjukhusen.
Socialdemokraterna vill satsa en halv miljard extra på akutsjukhusen för att undvika massuppsägningar.
Förslaget presenteras på regionfullmäktiges sammanträde i dag.
ANNONS

Vid dagens regionfullmäktige lägger Socialdemokraterna fram ett räddningspaket för akutsjukhusen, som dras med stora underskott.

– Vi lyssnar på oron för hur massuppsägningar av vårdpersonal kan slå mot patientsäkerheten. Därför har vi gjort förändringar i vårt budgetförslag och föreslår nu ett särskilt räddningspaket för sjukvården. En halv miljard kronor för att rädda kvar viktig personal och trygga patienterna, säger Aida Hadžialić (S), regionråd i opposition, i ett pressmeddelande.

Sjukhusen går redan back – nu ska mer sparas: ”Rena svältkuren”

Karolinska universitetssjukhuset har ett underskott om 1,6 miljarder kronor. I maj lades ett varsel gällande 550 helårsarbeten inom sjukhusets administration, och anställningsstopp infördes förutom för vårdpersonal.

600 varslades

Nu senast lades ytterligare ett varsel där antalet undersköterskor och läkare ska minska med 600 anställda.

Södersjukhusets underskott ligger på 130 miljoner och Danderyd går back med 156 miljoner kronor. 

Sjukhusen har ett mindre uppdrag

De hårda nyporna mot akutsjukhusen har regionrådet Anna Starbrink (L) tidigare förklarat så här:

– Sjukhusen har fått ett mindre uppdrag och ska kunna fokusera på de svårast sjuka som verkligen behöver akutsjukhusens resurser. Vi måste prioritera resurser för att alla ska kunna få vård på rätt vårdnivå.

ANNONS

Tar från vårdvalen

Socialdemokraterna finansierar den halva miljarden genom att vårdval, administration och konsulter bantas med 250 miljoner kronor. Ytterligare 50 miljoner ska styras om från vårdvalen.

Dessutom ska hyreslättnader om 200 miljoner kronor ges, och de pengarna tas genom att regionen får göra ett sämre resultat nästa år, enligt deras förslag.