ANNONS

Privata kulturpengar försvaras: ”Kan bli lyft”

Kultur- och stadsmiljöborgarråd – Jonas Naddebo.
Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo.
Mindre bidrag från staden och mer samarbete med näringslivet kan bli ett lyft för Kulturhuset Stadsteatern.
Det tror nya kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).
– Samverkan med näringslivet kan ge många goda idéer och öka kreativiteten, säger han.
ANNONS

Det har stormat rejält kring Jonas Naddebo under hans första månad som kulturborgarråd. Inte minst har hans visioner för Kulturhuset Stadsteatern mött motstånd. På sikt vill han – och hela det blågröna styret – minska stadens bidrag rejält. I stället ska sponsorer och mecenater pumpa in pengar i verksamheten.

Men i närtid blir det ingen större förändring. I kulturbudgeten för 2019 (presenterad i onsdags) får Kulturhuset Stadsteatern 360 miljoner kronor, att jämföra med 363 miljoner kronor 2018.

– Vi skulle aldrig dra undan mattan för Kulturhuset Stadsteatern, som är otroligt viktig och älskad. Oron för det är helt obefogad. Våra visioner är långsiktiga och ska genomföras på sikt, säger Jonas Naddebo.

Oppositionen rasar

Dessa visioner har fått den politiska oppositionen att gå i taket. Även Kulturhuset Stadsteaterns fackliga representanter har uttryckt stark oro för vad som ska hända om de blir verklighet. Mångmiljonbelopp från sponsorer är ”drömmar” som i verkligheten blir en ”urholkad budget”, skriver de i en debattartikel i DN.

Men Jonas Naddebo tror stenhårt på att ökad sponsring är rätt väg att gå.

– Ökad samverkan med näringslivet kan föda många bra idéer, öka kreativiteten och göra att verksamheten utvecklas. Det kan gynna Kulturhuset stadsteatern att inte vara beroende av stadens bidrag, säger han och hävdar bestämt att höjda biljettpriser inte ska bli följden.

Bibliotek ska bli tryggare

En annan viktig del i budgeten är biblioteken. 2108 lade det rödagröna styret 8 miljoner kronor på bibliotek i ytterstaden. Det gör även det blågröna styret under 2019 – men pengarna öronmärks till att göra ytterstadsbiblioteken ”trygga och öppna”.

ANNONS

Det innebär att pengar som tidigare lagts på kärnverksamheten nu ska gå till ordningsvakter, hävdar förra kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S) kritiskt. Men Jonas Naddebo protesterar mot den beskrivningen.

– Vi vill helst inte lägga pengarna på ordningsvakter, även om det kanske kommer att behövas i vissa bibliotek. Vi vill framför allt förstärka bemanningen kvällstid, med de duktiga bibliotekarier som finns, säger han – med tillägget att han ännu inte vet exakt hur trygghetssatsningen kommer att se ut.

Kulturpeng på gång

Barn och unga lyfts också fram i kulturbudgeten. Satsningen på Kulturskolan och orkesterskolan El Sistema fortsätter, med målet att ännu fler barn ska delta.

Att Kulturskolan har fått ett ökat intäktskrav på 1,5 miljoner kronor betyder inte att det blir avgiftshöjningar, enligt Jonas Naddebo.

  Vi kommer att granska den avgiftssänkning som de rödgröna gjorde för att se om den har lett till att fler barn från socioekonomiskt utsatta områden tar del av Kulturskolan. Det gör vi för att se om sänkningen gjort nytta eller om det finns effektivare sätt att nå de barnen. Om det blir en avgiftshöjning eller inte är inte bestämt, säger han.

Precis om den flera majoriteten betonar de grönblå vikten av att barn i hela staden tidigt får ta del av kultur. Nu ska man utreda om en så kallad kulturpeng är rätt sätt.

– Tanken är att skolor och förskolor ska få en summa pengar för varje barn, öronmärkta för kultur. Om Emilia Bjuggren är emot det kan hon inte ha förstått innebörden, säger Jonas Naddebo.

Fick göra en pudel

Inte bara Emilia Bjuggren utan också kulturskribenter och personal på såväl Kulturhuset Stadsteatern som Stadsbiblioteket har kritiserat det nya kulturborgarrådets idéer om sponsorer och privatisering. Även partier inom inom det grönblå styret satte ner foten när han gick ut med sin vision om privatiserade bibliotek. Han fick göra en pudel och förklara att det är Centerpartiet ensamt som vill privatisera biblioteken, inte det grönblå styret.

Men Jonas Naddebo räds inte debatten, säger han:

– När en borgerlig politiker får ansvar för kulturen blir det alltid mycket synpunkter. Oppositionens kritik är delvis ideologisk, vi har olika syn på offentlig och privat finansiering. Men om man tittar på vår budget ser man att vi lägger stora resurser på kulturen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.