Fortsatt ansträngt på BB – fler tvingas byta sjukhus innan födsel

Förlossning. Sommar.
Så många har fått föda på annat sjukhus.
Sommaren är högsäsong för förlossningsvården och situationen är fortsatt ansträngd.
Under förra veckan tvingades 36 blivande mammor föda på ett annat sjukhus än planerat.

Trots att Region Stockholm – redan innan sommaren – flaggade för att situationen på på de olika sjukhusen skulle bli tuff,  har lika många rum som i fjol varit öppna inom förlossningsvården.

Sommaren är högsäsong och den tid på året då flest barn föds.

– Det är viktigt att blivande föräldrar ringer till den valda kliniken när förlossningen sätter igång, då kan de förbereda mottagandet där eller om det behövs ordna plats på någon annan klinik. Helst vill ju klinikerna kunna ta hand om de som valt att föda hos dem men det är också bra att de kan hjälpa varandra, sa chefläkaren Johan Bratt på Region Stockholms hemsida i början av juni.

36 bebisar föddes på annat sjukhus

Från midsommar till och med förra veckan har 3 474 stockholmsbebisar fötts – 26 av dem har fått förlösas i ett annat län.

Under förra veckan var det periodvis ansträngt på flera förlossningskliniker och 36 blivande mammor tvingades föda på ett annat sjukhus än de önskat.

Bara en gång tidigare i sommar har lika många blivande mammor fött sitt barn på ett annat sjukhus visar regionens vårdrapporter över sommaren.

– Det är förlossningskliniken som ordnar en plats där i första hand. Skulle det vara fullt så är det klinikens uppgift att ringa till andra kliniker och ordna en plats där. Ett samtal ska räcka. Man ska inte själv behöva ringa runt, säger Johan Bratt.

”Tuff situation”

Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge är de två sjukhus som i sommar har fått skicka flest blivande mammor till ett annat sjukhus.

Av de totalt 188 förlossningarna som skett på ett annat sjukhus än planerat har 106 flyttats från Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Mer än nio av tio barn föds däremot på det sjukhus som föräldrarna valt.

– Det är en tuff situation men läget är ungefär det samma som förra sommaren, säger Johan Bratt.