ANNONS

Gjort vinst på lyan? Nu kan fler skjuta upp skatten

Regeringens budget hösten 2019:Taket för att begära om uppskov på skatten vid vinst på bostadsförsäljningen höjs
Regeringen vill att fler ska kunna begära att få uppskjuten skatt vid vinst på bostadsförsäljningen.
Regeringen vill höja taket för att skjuta upp skatten vid vinst på bostadsförsäljningen.
Om förslaget går igenom kommer de som gjort en vinst på högst 3 miljoner kronor kunna söka om att få skjuta på den 22 procentiga skatten.
Det står klart i höstbudgeten.
ANNONS

På onsdagen släppte regeringen sin budgetproposition för 2020.

Ett av förslagen är att taket för att få lov om att söka uppskov på skatten vid en vinst på en bostadsförsäljning höjs. Det vill säga att man skjuter upp betalningen av den obligatoriska vinstskatten på 22 procent.

Tidigare har de som gjort en vinst på 1,45 miljoner kronor – eller mindre – vid en försäljning, kunnat söka om att senarelägga skatten.

Sedan 2016 är taket däremot tillfälligt slopat, för att öka möjligheterna att röra på sig på bostadsmarknaden. Men i juni nästa år återinförs det, men då med maxsumman 3 miljoner kronor i vinst.

Betalar årligen i stället för allt

Att begära uppskov innebär att du i stället för att betala de 22 procenten i vinstskatt efter deklarationen, får betala en årlig summa som är 0,5 procent på beloppet du har begärt att skjuta på.

Om du till exempel säljer din bostad och gör en vinst på 500 000 kronor blir ditt skattebelopp 110 000 kronor. Om du då väljer att begära uppskov får du i stället betala en årlig skatt på 2 500 kronor – 0,5 procent av 500 000.