ANNONS

Halkskadade köar på akuten – då var det värst

När det är fullt på S:t Görans ortoped-akut hjälper vanliga ortopedmottagningen till.
När det är fullt på S:t Görans ortoped-akut hjälper vanliga ortopedmottagningen till.
Isiga trottoarer leder rätt in på akuten. På S:t Görans sjukhus mobiliserar sjukhusets ortopedpersonal för att klara anstormningen.
ANNONS

Trottoarer hala som såpade tvättbrädor gjorde att väntrummen på akutmottagningarna fylldes med halkskadade patienter på torsdagen. Men trots fortsatt halka var det lugnare på fredagen.

”Men dagen är ännu ung. Det hinner ändra på sig” som en luttrad sjuksköterska säger på S.t Görans sjukhus ortopedakut.

Vid lunchtid fanns där bara enstaka patienter i väntrummet. Annat var det på torsdagen. Då öppnades en ”extra-akut” på ortopedmottagningen, för att hinna röntga och gipsa alla halkfrakturer.

– I normala fall har ortopedmottagningen 60 patienter om dagen, men i går hade vi 104, säger Anders Persson, informatör vid Sankt Görans sjukhus.

Extra resurser

Sjukhuset har som rutin att sätta in extra resurser till ortopedmottagningen vid kraftig halka.

– Vi omfördelar personal. Det brukar fungera bra, säger Anders Persson.

Vid akutmottagningens reception är det också lugnt. Undersköterskan Susann säger att det brukar komma in fler patienter på kvällen.

– Och det är inte bara benbrott i halkan, vi får även in en del huvudskador, säger hon.

ANNONS

Fler operationer

På Danderyds sjukhus uppger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör, att de flesta som nu kommer in till akuten är ortopedpatienter som råkat ut för halkrelaterade skador.

– Så är det varje år när halkan kommer. Nu ser vi till att förstärka med personal och operera mer, säger hon.

På Södersjukhuset, som haft en tuff vecka med stabsläge på tisdagen, uppger presstjänsten att akuten på torsdagen den 17 januari hade 38 patienter som skrevs in med halkskador.

Värsta halk-dagen

Och det ser ut som att just 17 januari är en riktig bryta benet-dag. Den 17 januari förra året var det nämligen också all time high på länets akutmottagningar, med 211 patienter som fick vård för halkskador.

De vanligaste diagnoserna är skada på strålbenet i underarmen, fotskador och skador på skuldror, uppger presstjänsten vid Region Stockholm. Och det är fler kvinnor än män som skadas, 58 procent kvinnor mot 42 procent män.

Statistiken för årets januari blir klar först nästa månad. Kanske blir årets siffror lägre, eftersom många frakturer numera tas omhand av närakuterna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.