ANNONS

Hemförlossningar på gång – men bara två per vecka och klinik

Kirsten Nisted hembarnmorska
Kirsten Nisted, hembarnmorska, är positiv till att sjukhusen ska kunna erbjuda hemförlossningar.
Förslaget om att sjukhusens förlossningskliniker ska kunna erbjuda hemförlossningar innehåller begränsningar. Och sjukhusen är avvaktande.
ANNONS

Det är bra om hemförlossningar ingår i vårdvalet och erkänns som en valmöjlighet. Det säger Kirsten Nisted, hembarnmorska sedan 1995.

– Därmed ingår även hemförlossningar i det system med kvalitetssäkring, utbildning och avvikelserapportering som finns på sjukhusen, säger hon.

Bara två i veckan

Men det är viktigt att de kliniker som tar sig an hemförlossningar organiserar sig på ett flexibelt sätt, anser hon.

Enligt tilläggsuppdraget i vårdvalet, som Region Stockholms avtalsutskott beslutar om på onsdagen, begränsas antalet hemförlossningar till två per vecka och klinik.

Snart kan BB erbjuda hemförlossning – om de vill

Och sjukhusen ska bara kunna erbjuda hemförlossningar under 40 av årets 52 veckor, underförstått att man kan avstå under sommaren då det är tufft med bemanningen.

– En kvinna kan ju föda två veckor innan eller två veckor efter beräknad tid, så det kan ju bli fler än två vissa veckor och ingen andra veckor. Det vore bättre om de erbjuder hemförlossningar 52 veckor om året, men med begränsningen att det är tillgången till barnmorskor som styr, säger hon.

Sjukhusen tvekar

Men frågan är om det är någon förlossningsklinik som nappar på erbjudandet. Södersjukhuset svarar blankt nej.

ANNONS

”Vi arbetar hårt för att möta olika kvinnors behov av stöd och vård på vår förlossningsavdelning och väljer att använda våra medarbetare i vården på sjukhus” skriver de i ett mejl.

På Södertälje sjukhus avvaktar de utformningen av avtalet innan de bestämmer sig, och samma säger de på BB Stockholm.

Så här skriver enhetschefen för graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset i ett mejl: ”Vi håller på att se över vår organisation för att kunna möta uppdraget från ett patientsäkerhetsperspektiv och kompetensperspektiv”.

Vad händer om ingen klinik vill ta sig an uppdraget?

– Min bild är att det har funnits ett positivt intresse från klinikerna under utredningstiden där de bidragit med mycket bra inspel till dialogen, i övrigt vill jag inte föregå processen, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Varför begränsas antalet hemförlossningar?

– Vi vill säkerställa att man både kan ha en högkvalitativ vanlig verksamhet och kombinera det med hemförlossningar. Vi är försiktiga i början och kommer att följa utvecklingen noga. Sedan kan vi ju alltid justera skrivningarna i avtalet, säger han.

När beslutet är taget meddelas klinikerna att de nu kan ansöka om tilläggsuppdraget. Nyordningen kan sedan införas tidigast i februari.