ANNONS

Klart: Nytt eldningsförbud råder i Stockholms län

eldningsförbud gril
I dag väntas länstyrelsen ta beslut om nytt eldningsförbud i Stockholm.
Länsstyrelsen har beslutat att på nytt utfärda eldningsförbud i hela länet efter senaste dagarnas torra väder.
Förbudet gäller från klockan 16 på fredagen och tills vidare, men det kommer fortsatt att vara tillåtet att grilla på vissa platser.
ANNONS

Sommarvädret har trissat upp brandrisken i länet de senaste dagarna.

– Det kommer vara stor risk för antändning och snabb spridning. Vi ser att det kommer vara kraftigt ökade värden från idag till och med måndag, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Han har varit med i diskussionerna som ligger till grund för huruvida eldningsförbud ska införas i länet.

– Vi har precis kommit fram till att vi kommer att gå ut med eldningsförbud. Länsstyrelsen fattar formellt beslut och vi håller på att prata med dem nu, sa han till Mitt i på fredagsförmiddagen.

Efter lunch kom beskedet från Länsstyrelsen – från klockan 16 råder eldningsförbud i hela Stockholms län.

Förbudet gäller tillsvidare.

Håll koll på om det är eldningsförbud i sommar här. Artikeln uppdateras vardagar.

Kvar till nästa vecka

Eldningsförbudet är av lägre graden. Det innebär att du får grilla på egen tomt och anlagda och säkra grillplatser (se faktaruta för information om vad som gäller).

Eldningsförbudet kommer sannolikt ligga kvar över helgen men tas bort igen i början eller i mitten av nästa vecka när svalare väder väntar.

ANNONS

– Som det ser ut med prognoserna nu kommer det lyftas i mitten av nästa vecka, med svalare väder blir mindre risker. Vi vill inte att ett förbud ligger kvar om det är obefogat.

Fler respekterar torka

Trots att solskenet, värmen och avsaknaden av regn har hållit i sig några dagar har brandförsvaren inte märkt av en ökning av bränder i länet så här långt.

– Man verkar ha en större respekt för den torka som finns och har funnits ett tag, vi har inte märkt av någon extrem belastning, säger Lars-Göran Uddholm och tillägger:

– Det är väldigt torrt nu, det räcker med en cigarettfimp i skogen för att en brand ska ta fart. var försiktig och respektera eldningsförbudet.

Texten har uppdaterats. 

Kollen

Två olika slags eldningsförbud

I mitten av juni beslutade Länsstyrelsen om nya regler.

Eldningsförbudet finns numera i två nivåer.

Eldningsförbud (lägre graden)

✔️Tillåtet att grilla både på egna tomten och på anlagda grillplatser i naturen som är ”utformade så att faran för antändning och brandspridning är låg”. Här kan du läsa mer om vad som krävs. ❌All annan form av eldning i skog, mark och park är förbjuden, som till exempel med engångsgrill

Skärpt eldningsförbud

✔️Ok att grilla på egna tomten, fast med försiktighet. ❌All form av eldning i skog, mark och park är förbjuden, som till exempel med engångsgrill, även på anlagda grillplatser.

Här finns den nya föreskriften i sin helhet.

Utöver Länsstyrelsen kan även kommunerna fatta beslut om eldningsförbud, så kolla också din kommuns hemsida innan du gör upp eld.

Och även när det inte råder eldningsförbud måste man vara försiktig. Då är det upp till var och en att bedöma om det är lämpligt att elda. Man kan ta hjälp av SMHI:s brandriskkartor som ger en fingervisning om brandrisken i området:

 
Källa: Länsstyrelsen