Hyresdetektiver avslöjade 143 svartkontrakt

Thomas Mundebo är chef på hyresjuridiska enheten på Stockholmshem.
Thomas Mundebo är chef på hyresjuridiska enheten på Stockholmshem.
Utredarna på Stockholmshem lyckades genom ett detektivarbete säga upp 143 lägenheter som olovligen hyrts ut andra hand under 2018.
– Varje år får vi in 400-500 tips på lägenheter där man misstänker att någon annan än kontraktshavaren bor, säger Thomas Mundebo som är chef på hyresjuridiska enheten.

Mitt i har tidigare granskat Stockholms andrahandsmarknad. Och det är ingen positiv berättelse. Enligt Boverkets senaste granskning betalar 9 av 10 personer som bor i andra hand i innerstan en ockerhyra.

I Stockholm är det vanligt att man tar ut mer än dubbelt så hög hyra när man hyr ut sin bostad.

Ett gäng detektiver

För att råda bot på problemet har det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem en särskild grupp av utredare som försöker hitta olovliga uthyrningar.

– Varje år får vi in 400-500 tips på lägenheter där man misstänker att någon annan än kontraktshavaren bor, säger Thomas Mundebo som är chef på hyresjuridiska enheten i ett pressmeddelande.

Ska gå schysst till

Under 2018 har hyresdetektiverna lyckats hitta 143 lägenheter som hyrdes ut olovligen. Kontrakten har gått tillbaka till den vanliga bostadskön.

– Våra lägenheter ska hyras ut via bostadsförmedlingen, inte via personliga kontakter. Det ska helt enkelt gå schysst till, säger Thomas Mundebo.

En fråga om trygghet

De menar också att det är en fråga om trygghet. Att det inte ska springa runt en massa okända människor i trapphuset är en del – trygghet för den som hyr bostaden en annan.

Stockholmshem påpekar också att det är helt okej att hyra ut i andra hand – om du har en giltig anledning och tar ut en skälig hyra.