ANNONS

Influensan i startgroparna – 38 har sökt vård

Fler har vaccinerat sig i år mot tidigare år, och vaccinet ransoneras nu.
Fler har vaccinerat sig i år mot tidigare år, och vaccinet ransoneras nu.
Inluensasäsongen har startat, men någon epidemi är det inte fråga om ännu. Förra veckan rapporterades 94 nya fall, varav 38 i Stockholms län.
ANNONS

Influensan brukar slå till lagom till jul. Sedan dämpas antalet fall efter jul och nyår när många är lediga och smittspridningen minskar, för att åter öka en bit in i januari.

Fram till och med vecka 49 har 221 fall rapporterats i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten. I vecka 49 rapporterades 94 fall (mot 48 veckan innan).

Av dem fanns 38 i Stockholm. Sett till befolkningens antal är det bara Gotland och Västernorrland som drabbats mer.

Fem av de 221 fallen har krävt intensivvård. Många insjuknar förstås också utan att söka vård, och de ingår inte i rapporteringen.

Kan bli lindrig säsong

Enligt Folkhälsomyndigheten är det färre insjuknade hittills i år än under motsvarande tid de tre föregående säsongerna. Men det är ännu för tidigt att säga hur säsongen kommer att utvecklas och vilken virustyp som kan tänkas dominera, skriver de på sin hemsida.

Fler personer har också vaccinerat sig i år mot tidigare år. I kampanjer har riskgrupperna, bland annat gravida och äldre, uppmanats att vaccinera sig.

Brist på vaccin

I hela landet har 42 procent av personerna över 65 år vaccinerat sig. Den stora efterfrågan har lett till vaccinbrist, och landstingen reserverar numera vaccinet till de medicinska riskgrupperna.

Smittskydd Stockholm har en lista på vaccinatörer som har minst 100 doser kvar, dit de som behöver vaccin kan vända sig.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.