ANNONS

90 nya intensivplatser för coronasjuka kan öppnas inom kort

Elda Sparrelid Chefsläkare Landstinget Arkivbild
Sjukhusen har inventerat sina resurser och chefläkare Elda Sparrelid uppger att antalet intensivvårdsplatser kan fördubblas.
Om de 90 intensivvårdsplatser som finns vid regionens sjukhus inte räcker för att klara coronaepidemin kan ytterligare 90 öppnas. Operationer ställs in och personal styrs om för att vårda coronasjuka som behöver intensivvård, uppger sjukvårdsledningen.
ANNONS

Inom några dagar kan de 90 intensivvårdsplatser som finns vid regionens sjukhus utökas med 45 platser. Inom ”kort tid” kan ytterligare 45 platser skapas. Utrymme för alla dessa vårdplatser finns inom sjukhusen idag, visar en inventering.

– Det är inte lokaler som är problemet, utan bemanningen, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd.

Bemanningsproblemet är inte lättare med tanke på att även sjukvårdspersonal nu sjukskrivs i större utsträckning. Enligt Patrik Söderberg, en av regionens chefläkare, är det inte bara coronasmitta som påverkar.

– Utöver covid-19 finns det nu både säsongsinfluensa och förkylningar. För närvarande gäller en särskild vaksamhet mot luftvägssymtom och att man vid första symtom omedelbart ska lämna arbetsplatsen, säger han.

Sjuksköterskor iva-utbildas

För att bemanna de extra intensivvårdsplatserna ska sjuksköterskor med andra specialiteter snabbutbildas inom intensivvård. Personal ska frigöras genom att operationer som kan anstå skjuts fram. Flera vårdgivare utanför akutsjukhusen har också erbjudit sig att bidra med personal, enligt Anna Starbrink.

Chefläkare Elda Sparrelid har i tidningen Vårdfokus förklarat hur ekvationen ska gå ihop:

– Vid en utökning med 100 procent är tanken att man till exempel använder sig av den personal som har högst kompetens inom intensivvård för att handleda andra som kommer från närliggande specialiteter. Samtidigt vårdar man patienter i kohorter, alltså nära varandra. Då kan man dela på personal och ta emot ännu fler patienter.

Kanske inte räcker

Men även om 90 platser dubblas till 180 är det inte säkert att det räcker till om antalet coronasmittade som behöver vård stiger snabbt.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, har beräknat att det skulle kunna behövas mellan 500 och 1 000 intensivvårdsplater i regionen, om spridningen av corona-viruset följer den utveckling som skett i Italien.

ANNONS

– Om vi behöver ytterligare lokaler får vi samarbeta med andra aktörer. Ersta sjukhus till exempel, säger Anna Starbrink.

Här är symtomen för covid-19

Så kan du misstänka att du har smittats med coronaviruset.

Förslag om Gamla Karolinska

Sverigedemokraterna har föreslagit att Gamla Karolinska sjukhuset borde användas.

Socialdemokraterna, som är emot att Gamla Karolinska ska säljas ut, har länge hävdat att sjukhuset fortsatt kommer att behövas. Men det är inget som de drar några växlar på nu:

– Vi står fast vid vår politik om att behålla Gamla Karolinska för att möta de behov som regionen kan ha, men exakt hur det bäst kan komma till användning måste förvaltning och expertis bedöma. Vårdpersonalen måste få de bästa förutsättningar att bekämpa virusspridningen och det får inte förekomma politisk prestige och hinder  för detta, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S).

Sjukhusen har plats

Chefläkare Patrik Söderberg i regionen avvisar tanken på alternativa lokaler:

– För närvarande finns det tillgång till fysiska vårdplatser som inte är bemannade vid våra akutsjukhus, och därför är det inte aktuellt med temporära lokaler eller liknande, säger han.

Fakta

Vård som kräver resurser

– Intensivvården är en av de mest resurskrävande formerna av sjukvården.

– Team av specialutbildade läkare, sjuksköterskor och undersköterskor arbetar där.

– Intensivvårdsavdelningarna är skapade och utrustade för att ge patienter med svikt i kroppens viktigaste funktioner, såsom andning, cirkulation och medvetande, maximal möjlighet till överlevnad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.