ANNONS

Grönblå sänker skatten i Stockholms stad

grönblå stockholms stad budget november 2018
Den grönblå koalitionen på väg till presskonferens om budgeten 2019.
Den grönblåa alliansen lovar sänkt skatt. Men också stora miljonsatsningar på till exempel trygghet. Finansieringen ska ske genom ett ökat skatteunderlag.
– Kommunalskatten betalas av alla, säger Anna König Jerlmyr (M).
ANNONS

70 miljoner till ökad trygghet, 15 miljoner till parkskötsel och mer pengar till välfärden. Det är en del av satsningarna i den grönblåa budgeten som släpptes under onsdagen. Samtidigt kan stockholmarna vänta sig en skattesänkning med 16 öre 2019.

Skattesänkningen ska, enligt Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd, finansieras genom skatteunderlagstillväxt – det vill säga att fler stockholmare ger mer pengar i kassan.

– Vi vill göra det mer lönsamt att arbeta, påminna om att kommunalskatten betalas av alla, säger hon.

I budgetförslaget står att ”detta måste dock göras i kombination med fortsatta kvalitetssatsningar i välfärden och investeringar i miljö och klimat”.

Vill lämna ”siesta-politiken”

Karin Wanngård (S), oppositionsråd, tycker inte att argumentet om att fler stockholmare som betalar skatt också innebär mer pengar håller.

ANNONS

– Fler invånare innebär också fler som behöver förskola, skola och omsorg. Skattesänkningar slår i förstaläget mot dem som har allra störst behov. Nu slår de mot funktionsnedsatta. I nästa läge ger de sig på andra grupper. Det här är en typisk högerbudget, säger hon.

Anna König Jerlmyr har i sin tur tidigare kritiserat Karin Wanngård (S) för att ha haft en så kallad mañanapolitik när den rödgrönrosa majoriteten lade fram sitt budgetförslag 2017.

– De skjuter Stockholms problem framför sig, på nästa generation som istället behöver betala av skulden och räntorna med framtida skattepengar. Nu måste vi lämna siestapolitiken bakom oss och ta tag i Stockholms trygghets- och integrationsutmaningarna på riktigt, sa Anna König Jerlmyr då.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.