ANNONS

Kameror på SL:s kontrollanter ska granskas

biljettkontroll av SL
Biljettkontrollanter i SL-trafiken.
SL:s försök med att utrusta biljettkontrollanter med kroppsburna trygghetskameror stöter på patrull. Datainspektionen vill att SL berättar hur de resonerar kring det material som kamerorna fångar, skriver Dagens Nyheter.
ANNONS

I slutet av november gick Moderaterna ut med att tolv SL-kontrollanter ska bära kameror i ett pilotprojekt på två månader. Syftet är att trygga arbetsmiljön för kontrollanterna, samt att bättre kunna identifiera fusk- och tjuvåkare.

– Vi gör detta för en viktig yrkesgrupp i en tyvärr allt för ofta otrygg arbetsmiljö. De är riktiga hjältar, därför vill vi ge dem ett konkret verktyg för att bättre kunna identifiera fusk- och tjuvåkare, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, i pressmeddelandet.

Den blågröna majoriteten vill bygga ut försöksprojektet till att omfatta ännu fler kameror.

Men det blir inte så enkelt. Datainspektionen vill nu att SL redogör för hur de resonerar kring det material som kamerorna fångar, skriver Dagens Nyheter.

– Kroppsburna kameror som spelar in både bild och ljud kan fånga känsliga uppgifter och uppgifter som kanske inte är relevanta för syftet. Därför vill vi nu veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som kommer att samlas in, säger Nils Henckel, som leder Datainspektionens granskning, till DN. 

Enligt Moderaternas pressmeddelande som gick ut den 20 november är det användaren själv som styr när kameran spelar in och vad som spelas in genom att styra kameran manuellt. Enligt Moderaternas pressmeddelande innefattar därför inte kameran av tillståndsplikt enligt den nuvarande kameraövervakningslagen.

Det är endast polisen som kan begära ut material

ANNONS

”Det inspelade materialet kommer automatiskt att tankas över till en lokal server och är ett skyddat material. Det finns mjukvara som begränsar åtkomsten till det inspelade materialet och som kan styras utifrån olika behörighetsnivåer. Det är endast polisen som kan begära ut material om de behöver utreda eventuellt brott.”

Materialet som spelas in ska vara krypterat och kan inte ses av den som bär den. Om kameran blir stulen eller tappas bort kan tredje man inte heller se det inspelade, enligt pressmeddelandet.

ANNONS