Levererade polska köttet – nu backar företaget

skolkök hantering
I går kunde Mitt i berätta vilka 26 skolor som serverat köttet från polska sjuka djur.
I går kunde Mitt i avslöja vilka 26 skolor i Stockholmsområdet som serverat obesiktigat kött från sjuka polska djur.
Nu presenterar skolmatsleverantören Kleins Kitchen en rad åtgärder för att förhindra att det händer igen.
Bland annat satsar man på svenskt och nordiskt kött, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Den 29 januari slog Livsmedelsverket larm om att obesiktigat kött från Polen hamnat i Sverige. I går kunde Mitt i berätta vilka 26 skolor som serverat köttet från polska sjuka djur.

Bland de företag som köpt in delar av det utpekade partiet fanns Kleins Kitchen, som levererar mat till ett 90-tal skolor och förskolor i Stockholmsområdet.

Nu inför Kleins Kitchens ett nytt åtgärdsprogram, för att förhindra att obesiktigat kött hamnar på skolbarnens tallrik igen. Bland annat satsar man på enbart svenskt och nordiskt kött.

”Från den 7 februari påbörjar bolaget att byta ut allt nötkött, fläskkött och fågel till Svensk eller Nordisk råvara. I den händelse man använder råa obearbetade detaljer i tillagningen kommer allt kött att vara från svenska gårdar. From med vecka 8 kommer detta arbete att vara helt genomfört i samtliga kök.”, skriver Kleins Kitchen i ett pressmeddelande.

Kleins granskar leverantörer

Under veckan påbörjas dessutom en extern granskning av samtliga leverantörer, samt en certifieringsprocess enligt IP-standarden (en oberoende standard för certifiering av livsmedelssäkerhet) som väntas vara klar i mitten av april.

Detta för att ytterligare öka kraven på leverantörer och underleverantörer.

– Sedan kommer vi också söka dialog med relevanta myndigheter för att diskutera om det finns fler åtgärder som ytterligare kan bidra till att öka kvaliteten i den mat vi serverar, säger Elisabeth Aronsson, på Kleins Kitchen.

”Omöjliggöra upprepning”

Enligt Kleins Kitchen samarbetar man även i dagsläget endast med certifierade leverantörer. Trots det hade bolaget fått ett parti tärnad högrev där en mindre del enligt spårningen kom från det polska slakteriet.

När Livsmedelsverket slog larm kunde Kleins Kitchen konstatera att delar av det köttet redan serverats i de 26 skolorna i Stockholmsområdet.

– Att Livsmedelsverkets Statsinspektör som vi har haft kontakt med har gjort det tydligt att vår leverantör inte har haft någon inblandning eller vetskap om detta, spelade faktiskt mindre roll. För oss som alltid slagits för en hög kvalitet på den skolmaten vi tillagar var det självklart att göra allt vi kan för att omöjliggöra en upprepning av det inträffade, säger verksamhetsansvarig Elisabeth Aronsson.