Så här kommer bedragarna åt dina kortuppgifter

Bedrägerier ökar i Stockholm så kommer de åt dina uppgifter
Bedragare kan använda sig av fejkade sajter som ser ut som en riktig förlaga.
Antalet som utsätts för datorbedrägerier ökar kraftigt i länet.
Men det finns sätt att skydda sig på.
Polisen berättar om bedragarnas vanligaste knep – och hur du undviker dem.

1. Bluffsajter

 

Med lägre priser lockas du in för att e-handla på okända hemsidor. I bästa fall blir du lurad på köpet och får betala men ingen vara kommer. I värsta fall snor de dina kortuppgifter och köpet blir mycket dyrare än du tänkt.

Så undviker du fällan:

Välj en välkänd sida som använder sig av 3D-secure, som innebär att kortutfärdaren ska godkänna transaktionen och du ska uppge en extra säkerhetskod. Sannolikheten är då större att företaget har högre säkerhet genrellt.

2. Sparade lösenord

 

Bedragare kan komma åt långa listor med kortuppgifter genom att hacka sidor för e-handel där kunderna har möjlighet att spara uppgifterna.

Så undviker du fällan:

Spara aldrig dina kort- eller kontouppgifter på någon hemsida, oavsett hur välkänd den är. Det kan verka skönt att slippa mata in alla siffror nästa gång, men det är inte värt det om uppgifterna hamnar i fel händer.

3. Spoofing

 

Bedragare kan använda sig av en tjänst som gör att samtalet ser ut att komma från numret till ett känt företag eller en bank. Det här är en vanlig metod som används vid wishing, bluffsamtal när bedragarna övertalar offret att uppge sina kortuppgifter, inloggningsuppgifter eller ber personen att logga in. Särskilt äldre och nyanlända drabbas. Spoofing betyder att man lånar en identitet och kan också syfta till onlinebedrägerier som bluffsajter som härmar en känd sida eller mejl med en falsk avsändare.

Så undviker du fällan:

Uppge aldrig dina bank- eller kortuppgifter på telefon. Logga inte in på uppmaning när någon ringer. Om du är osäker, be att få ringa tillbaka och ring då det nummer du vet gäller till banken, polisen eller vårdinrättningen som personen påstod sig komma ifrån.