ANNONS

Stockholms stad säger nej till tiggeriförbud

Socialborgarrådet i Stockholms stad, Jan Jönsson från Liberalerna tror inte att ett tiggeriförbud är rätt väg.
Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) tror inte att ett tiggeriförbud är rätt väg att gå.
En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger en kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri. Något som öppnar för fler kommuner att följa efter.
Men det grönblå styret i Stockholms stad säger fortsatt nej.
ANNONS

Efter att fått nej i lägre instanser ger nu Högsta förvaltningsdomstolen Vellinge kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri med hänvisning till Ordningslagen.

Efter som domstolen är högsta instans är beslutet prejudicerande, vilket innebär att den är vägledande i andra liknande fall.

Det öppnar för att fler kommuner att förbjuda tiggeri.

Står fortsatt på nej

Bara två partier i Stockholms stad – Moderaterna och Sverigedemokraterna – gick till val på att införa ett förbud. Men när det grönblå samarbetet tog makten backade Moderaterna eftersom övriga partier i alliansen sade nej.

Något som verkar stå fast trots domen.

– Det ändrar inget och det grönblå samarbetet är fortfarande överens om att inte införa något kommunalt tiggeriförbud, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

Och Moderaterna har inte haft några invändningar?

– Tvärt om skulle jag säga. Under förmiddagen har det bekräftats att alla fem parter står kvar.

Vad är de främsta argumenten till att inte införa förbud?

ANNONS

– De personerna är ju förstås i en oerhört utsatt position. Många som tigger har ju kommit till Sverige för att situationen är mycket svår i hemländerna. De blir ju inte mer hjälpta av ett förbud mot det som de behöver för att klara sitt uppehälle.

Tror inte förbud är rätt väg

Argumenten för ett förbud är bland annat att det i större utsträckning hindrar den organiserade brottsligheten som i vissa fall tros ligga bakom en del tiggeri.

Men Jan Jönsson tror inte att det är rätt väg att fånga upp de personerna som drabbas.

– De blir ju snarare ännu räddare för myndigheter, och den organiserade brottsligheten har en tendens att hitta vägar runt förbud, säger han.

Satsar på organisationer

Istället vill han stärka samarbetet med organisationer som verkar för att fånga upp utsatta individer.

– Till exempel har vi nu samarbeten med ett antal organisationer som sysslar med information till de som kommer hit om vad som gäller i Sverige. De kan även hjälpa till med att ordna med hemresa och annat, säger Jan Jönsson.

Han lyfter även fram EU-teamet i Stockholms stad som arbetar med att nå EU-medborgare som befinner sig i hemlöshet eller annan utsatt situation. Något som Stockholm är unikt med i Europa.

ANNONS