ANNONS

Ger könsstympade kvinnor vård – nu får de pris

Södersjukhusets mottagning för könsstympade kvinnor har fått jämställdhetspris.
Södersjukhusets mottagning för könsstympade kvinnor har fått jämställdhetspris.
Amel-mottagningen på Södersjukhuset är Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor. Nu får de som jobbar där landstingets jämställdhetspris för sina insatser.
ANNONS

Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade. I Sverige finns uppskattningsvis 38 000 kvinnor som utsatts för ingreppet.

Det kan ge långvariga besvär, som urinvägsinfektioner, menssmärtor, cystor och förlossningskomplikationer. Dessutom psykiska besvär, och svårigheter att ha samlag.

Men det finns hjälp att få. På Södersjukhusets Amel-mottagning får omkring 160 kvinnor vård varje år. Mottagningen är den enda i Sverige som är specialiserad på att hjälpa könsstympade kvinnor.

Viktigt arbete

Nu har de fått landstingets jämställdhetspris, som delades ut i tisdags efter hälso- och sjukvårdsnämndens möte.

– Det betyder jättemycket för oss att landstinget tycker att vårt arbete är viktigt, säger Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinskt ansvarig vid mottagningen.

Trots att det idag finns lagstiftning mot kvinnlig könsstympning i 41 länder är traditionen fortfarande vid liv.

– Könsstympning är ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet och lust, säger hon.

Operation kan krävas

Bita Eshraghi berättar att många nysvenskar från Afrikas horn har utsatts för så kallad faraonisk omskärelse, där klitoris samt de inre och yttre blygdläpparna skurits bort varefter vulvan sytts ihop.

– Det är den grövsta formen av omskärelse. Komplikationer kan vara urinvägsbesvär, menstruationsproblem men också svårigheter med omslutande samlag. Den vanligaste behandlingen är en öppningsoperation. Det leder till minskade symtom men också minskade risker vid framtida förlossningar, säger hon.

ANNONS

Andra kvinnor kan lida av ångest sedan de traumatiserats vid själva ingreppet, och får hjälp av mottagningens kuratorer.

Prispeng på 50 000 kronor

Jämställdhetspriset består förutom äran, diplom och blommor, av 50 000 kronor.

– Dem ska vi använda till att fortsätta vårt arbete med kompetensutveckling, säger Bita Eshraghi.

Ett av de värsta övergreppen som utförs på kvinnor i världen

Anna Starbrink (L)

Juryn skriver i sin motivering bland annat: ”Genom sitt engagerade och kreativa arbetssätt ger verksamheten hopp om att okunskapen om hur man förebygger, upptäcker och behandlar könsstympning ska minska”.

– Könsstympning är ett av de värsta övergreppen som utförs på kvinnor i världen. Att ge offren professionell vård och ett värdigt och varmt bemötande är en viktig del för såväl  fysisk som psykisk läkning, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.