ANNONS

Kritiken: ”Ombildningar ökar segregationen i staden”

Demonstration på Sergels torg i centrala Stockholm mot ombildningar i våras.
I våras hölls en demonstration på Sergels torg mot ombildningar.
Ombildningarna av hyresrätter är en het fråga i Stockholm.
Den grönblå majoriteten ser flera fördelar, som större frihet för människor att göra bostadskarriär.
Men oppositionen var kritisk mot utförsäljningen av allmännyttan under torsdagens budgetdebatt.
ANNONS

På torsdagseftermiddagen fortsatte budgetdebatten i stadshuset och diskussionen gick varm kring ombildningar av kommunala hyresrätter. Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) inledde med att konstatera att bostadsmarknaden är i ett allvarligt läge och att det är viktigt att få fram fler bostäder som stockholmarna har råd med.

Han passade också på att rikta en känga till Socialdemokraterna angående ombildningarna.

– Småskaliga ombildningar i allmännyttan går helt i linje med att vi vill ha en blandad stad. I Göteborg har Socialdemokraterna möjliggjort för ombildningar av kommunala hyresrätter men här är deras tongångar så löjligt höga att S-väljarna i Stockholm lika gärna kunde rösta på Vänsterpartiet i nästa val, säger Dennis Wedin (M).

Den grönblå majoriteten ser flera fördelar med ombildningarna. Dels att den som vill köpa sin lägenhet får möjlighet att bestämma över sitt eget boende och göra bostadskarriär, dels att bostadsbolagen får in pengar.

Oppositionen: Segregationen ökar

Oppositionen riktade som väntat skarp kritik mot utförsäljningen av allmännyttan, som de menade slår mot utsatta grupper.

– Bostadsbristen är stor och tio års kötid är för lång tid för 19-åringen som vill flytta hemifrån eller för den som lämnar en dålig relation. För varje ombildning vet vi att kötiden i bostadskön ökar, säger Karin Gustafsson (S).

Clara Lindblom (V) är orolig för att majoriteten vill se ombildningar samtidigt som antalet markanvisningar blir färre, vilket gör att ännu färre allmännyttiga bostäder kommer att byggas framöver.

– När allmännyttan minskar händer det något i en stad. Det blir svårare för den som inte har tre miljoner på banken och det ökar segregationen. Vill man bryta segregationen är det inte ombildningar man ska ägna sig åt utan byggande av hyresrätter, säger hon.

Kritik mot försäljningen av Vällingby centrum

Även utförsäljningen Vällingby centrum, som väntas bli en miljardaffär för staden, debatterades. Enligt Dennis Wedin (M) ska bostadsbolagen ägna sig åt sina hyresrätter.

ANNONS

– Därför är det relevant att renodla och ytterst sälja det som inte ingår i kärnuppdraget. Vi tror att en långsiktig och seriös aktör bättre kan utveckla Vällingby centrum, säger han.

Oppositionen tog i sin kritik upp storaffären när brittiska Boultbee 2007 köpte tio centrumanläggningar av staden och senare tvingades lämna dem i ett dåligt skick.

– Vällingby centrum förtjänar inte samma öde. Vi har sett alltför tydligt vad som händer när centrum säljs ut, säger Clara Lindblom (V).

– Småföretagen försvann, lokaler stod tomma, otryggheten ökade och kulturverksamheten blev lidande. Behåll Vällingby centrum, kära högerpolitiker, och lär er av misstagen, säger Alexander Ojanne (S).

Fakta

Så går ombildningarna till

Den grönblå majoriteten öppnade efter valet för ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Frågan har lett till splittring och protestgrupper har startats i flera områden.

Staden tillåter ombildning i elva stadsdelar i ytterstaden och ansökningar tas emot fram till årskiftet. Det krävs att minst 50 procent av hyresgästerna säger ja för att skicka in en intresseanmälan.

För att ombildningen ska bli verklighet måste två tredjedelar av hyresgästerna rösta ja till köp av fastigheten. Föreningen och de hyresgäster som vill köpa måste också få lån av banken.

Källa: Stockholms stad