ANNONS

Alla lånedatorer på biblioteken har stängts av säkerhetsskäl

Djursholms bibliotek, Danderyd
Alla lånedatorer på stadens bibliotek är avstängda på grund av ett säkerhetsfel.
Lånedatorerna på samtliga bibliotek i staden har varit avstängda i en knapp vecka.
Ett säkerhetsproblem måste åtgärdas innan datorerna kan öppnas igen.
ANNONS

Alla bibliotek i Stockholms stad har fått ny it-utrustning och därmed har alla datorer som allmänheten får låna också bytts ut. Men sedan i torsdag kväll är alla sådana datorer på alla bibliotek i hela kommunen avstängda.

Skälet är att staden upptäckte en säkerhetslucka i datorprogrammet som innebär att en användares historik inte raderas när nästa person loggar in på samma dator. Det går alltså att se vad föregående användare har gjort på datorn.

– Vi tog beslut direkt att stänga av alla datorer till vi åtgärdat luckan, säger Anders Söderbäck, enhetschef för Digitala biblioteket och fortsätter:

– Det är såklart jättedåligt för våra användare och det blir en belastning på personalen, så vi försöker lösa detta så snabbt som mjöligt.

Prognosen säger att en lösning kan vara på plats under onsdagen. Men först måste den åtgärden testas och sedan ska varje bibliotek fixas separat.

– Vi tror vi kommer ha öppet i slutet av veckan på alla bibliotek. Men eftersom säkerhet och integritet är en så pass viktig fråga vill vi bara vara säkra att vi kan värna om detta först. Säkerheten kommer före snabbheten även om det uppfattas som dålig service, säger Anders Söderbäck.