Vinter-OS delar Stockholms län

ja eller nej till os - kommunerna
Ställningen till ett vinter-OS är delat bland kommunerna i Stockholms län.
Var tredje Stockholmskommun är positiv – men lika många är negativa – när det gäller ett vinter-OS i Stockholm 2026, visar en kartläggning från P4 Stockholm.

Av länets 26 kommuner är nio positiva, åtta negativa och övriga kommuner har antingen inte svarat eller inte tagit ställning i P4 Stockholms kartläggning.

I fredags meddelade Sveriges Olympiska kommitté, SOK, att man kommer att ansöka om vinter-OS. Man hävdar att det finns ett kraftigt stöd för ett vinter-OS 2026 bland länets kommuner, vilket var en anledning till att P4 Stockholm ville undersöka intresset.

Fakta

Så säger kommunerna

Positiva till ett vinter-OS: Södertälje, Upplands-Väsby, Upplands Bro, Botkyrka, Haninge, Sollentuna, Sigtuna, Solna och Stockholm

Negativa till ett vinter-OS: Lidingö, Ekerö, Värmdö, Nykvarn, Salem, Nynäshamn, Täby, Nacka

Inte tagit ställning: Vallentuna, Huddinge, Norrtälje, Tyresö

Inte svarat: Sundbyberg, Järfälla, Danderyd, Österåker, Vaxholm

Källa: P4 Radio Stockholm

– Om det kan stänka lite på vår kommun också är det inget vi motsätter oss. Dessutom finns här flera arenor som säkert kan komma till användning, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje till radiokanalen.

Desto mer negativ ställer sig Täby kommuns kommunstyrelseordförande Erik Andersson (M). Han är tveksam till att skattebetalarna inte skulle drabbas ekonomiskt.