Facket kräver lönekontroller på utländska ingenjörer

Ingenjörer.
Facket kräver lönekontroller – men Migrationsverket håller inte med.
Den akuta bristen på konsulter med spetskompetens gör att rekordmånga utländska ingenjörer jobbar i Stockholms län just nu.
Nu kräver fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket kontrollerar att företagen betalar ingenjörerna den lön de lovade.

Enligt Stockholms Handelskammare råder det just nu akut brist på konsulter med spetskompetens i Stockholms län. Det gör att antalet utländska ingenjörer på företagen runt om i länet aldrig varit lika många, skriver P4 Stockholm.

I fjol beviljades drygt 5 000 nya arbetstillstånd för utländska personer med spetskompetens i länet. Nu vill därför fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket kontrollerar att de utländska ingenjörerna får den lön företagen lovat dem.

– Det är jätteviktigt för att säkerställa att de anställningserbjudanden som vi som facklig part granskar också faktiskt efterlevs, säger Ellinor Bjennbacke, opinionschef hos Sveriges ingenjörer till kanalen.

Dyrare med svenska ingenjörer

Kostnaden för företagen att anställa en ingenjör varierar beroende på om personen är svensk eller kommer från ett annat land skriver P4 Stockholm. Att rekrytera en indisk ingenjör kostar företagen hälften så mycket som att rekrytera en svensk ingenjör.

– Migrationsverket borde få ett utökat uppdrag med löpande kontroller för att se till att säkerställa att villkoren efterlevs, säger Ellinor Bjennbacke.

Men Migrationsverket håller inte med och menar att kontroller vore överflödiga.