Så ska maten i skolan bli mer klimatsmart

skolmat
Mer grönt och mindre kött ska serveras i skolan.
Mer ekologiskt, vegetariska alternativ varje dag och mindre vitt mjöl – så ska maten bli mer klimatsmart och hälsosam i Stockholms skolor och förskolor.
Utbildningsnämnden ska besluta om de nya riktlinjerna nästa torsdag.

Stockholms stad vill att maten i skolor och förskolor ska bli mer hälsosam och klimatsmart. De nya riktlinjerna baseras på Livsmedelsverkets rekommendationer med fler vegetatiska alternativ, nyckelhålsmärkta produkter och varierade matsedlar.

Riktlinjerna ska gälla alla kommunala skolor – från förskolor till gymnasium – i Stockholms stad.

– I och med att de nya riktlinjerna inte är satta vill jag inte säga så mycket om dem. Nu siktar vi på öka andelen ekologiska livsmedel ytterligare, har enhetschefen Katrin Lilliehöök tidigare sagt till Mitt i.

De nya riktlinjerna väntas klubbas igenom i Utbildningsnämnden den 28 mars.

Fakta

De nya riktlinjerna i korthet

Måltiden

  • Matsedlarna ska vara omväxlande.
  • Måltiderna ska vara näringsberäknade.
  • Alla skolenheter ska servera två rätter per dag, varav minst en vegetarisk. Det ska alltid finnas sallad, bröd och smörgåsfett. Vatten, mjölk eller berikade vegetabiliska drycker rekommenderas som måltidsdryck.
  • Andelen fullkornsprodukter ska öka och andelen livsmedel med vitt mjöl ska minska.
  • Frukost och mellanmål ska baseras på nyckelhålsmärkta produkter och inte på sötade drycker eller yoghurt.

Specialkost

  • Specialkost ska serveras av medicinska skäl.
  • Specialkost av etiska eller religiösa skäl ska tillgodoses i största möjliga mån, men det är upp till varje enhet att göra bedömningen.

Måltidsmiljö

  • Elever har rätt att äta i lugn och ro, därför ska lunchen schemaläggas så att de kan äta utan tidspress.
  • Skolorna ska sträva efter att servera lunch tidigast klockan 11, men får inte servera före klockan 10.30.
  • Måltidsmiljön ska utformas så ljudnivån blir acceptabel.

Säker mat

  • Skolan ansvarar för att all mat som serveras är säker. Barn eller vårdnadshavare får inte ta med sig produkter som innehåller mandel, nötter, sesamfrön eller jordnötter på grund av allergier. Det ska finnas rutiner för andra livsmedel som kan orsaka allergiska reaktioner.
  • Alla enheter ska följa branschens riktlinjer för hygien.
  • All personal som hanterar livsmedel ska ha adekvat information/utbildning i livsmedelssäkerhet.
  • Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö ska inte finnas i skolorna på grund av de kan ge livshotande allergiska reaktioner.
  • Fet fisk från Östersjön ska inte serveras på grund av miljögifter.
  • Riskakor ska inte serveras på grund av att de innehåller höga halter av arsenik.

Klimatsmarta måltider

  • Mängden ekologiska livsmedel ska öka.
  • Alla verksamheter ska aktivt arbeta med att minska matsvinnet.
  • Skolor och förskolor ska aktivt arbeta med att göra barn och elever medvetna om hur val av livsmedel och livsstil påverkar miljön.
  • Konsumtionen av kött och charkprodukter ska minska.
  • Skolor och förskolor ska göra ”kemikaliesmarta” val för att minska hälsofarliga kemikalier i verksamheterna.
  • Frukt och grönsaker ska väljas efter säsong.
Källa: Stockholms stad