Stor minskning av antalet döda i trafiken i länet

Det varma vädret kan ha spelat in i det höga antalet döda.
Det varma vädret kan ha spelat in i det höga antalet döda.
2018 blev ett dystert år när det gäller dödsolyckor i trafiken i Sverige. Men i Stockholms län gick trenden åt motsatt håll – här dog betydligt färre människor än under det olycksdrabbade 2017.
– Det är så klart glädjande att dödsolyckorna blev färre i Stockholm, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under 2018 blev 325 personer dödade i trafiken i Sverige. Det är betydligt fler än året innan då 253 personer avled i trafiken. Man måste gå tillbaka till 2009 för att se samma siffror igen, och då inkluderas även självmord i statistiken.

Huvudstaden går emot trenden

Men i Stockholms län berättar statistiken en inte lika mörk historia – här omkom 28 personer vilket är en kraftig minskning från året innan då 42 personer omkom.

– Det är för tidigt att ge några svar på varför det ser ut så. Det kommer vi att analysera under våren, men det är så klart glädjande att dödsolyckorna är färre i Stockholm, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.


Dödsolyckorna i Stockholms län

Antalet dödade i trafiken i Stockholms län mellan åren 2008 och 2018. Siffrorna för 2018 är preliminära.

Källa: Transportstyrelsen 


Stor ökning av mötesolyckor

De allra flesta dödsolyckorna i länet skedde föga förvånande i Stockholms kommun – sju stycken vilket kan jämföras med de 14 dödsolyckor som inträffade 2017. Det Khabat Amin kan se redan nu i statistiken är att trafikflödena ökat i hela riket.

– Det är fler fordon som är ute och kör, speciellt lastbilar. Det har också skett en kraftig ökning av mötesolyckor, säger han.

Ingen dödsolycka i flera kommuner

Dödsfallen i mötesolyckor är hela 63 procent högre 2018 jämfört med medelvärdet för 2013 till 2017. I många av länets kommuner omkom ingen i bilolycka – däribland Lidingö, Nacka, Salem, Upplands- Bro, Vallentuna. I Värmdö, Haninge och Botkyrka omkom två personer.