ANNONS

Missade läkartider kostar en halv miljard – nu höjs avgiften

Nu blir det avgift för att missa läkartiden. 400 kronor.
Patienter som uteblir kostar tid och pengar, enligt Anna Starbrink (L). Nu får patienter som inte avbokar betala.
Patienter som uteblir från sina läkarbesök kostar en halv miljard kronor om året. Men nu kanske slarvet upphör.
Avgiften för att utebli utan att ha avbokat kommer nämligen att dubblas.
ANNONS

Vid 500 000 inbokade besök om året, och över 2 000 operationer, står doktorn utan patient. Det uppskattas kosta sjukvården en halv miljard kronor varje år. Regionen får betala till vårdcentralen, sjukhuset eller specialistläkarmottagningen oavsett om patienten dyker upp eller inte.

Som det är nu får den som uteblir utan att avboka i tid betala sin patientavgift ändå, på vårdcentralen 200 kronor och på specialistmottagning 350 kronor.

Syftet är att inte att skramla in pengar

Anna Starbrink

Men nu kommer det alltså att kosta 400 kronor att utebli. Beslutet ska tas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 januari, och den högre avgiften kommer att börja gälla den 1 maj.

– Vi hoppas förstås att inte en enda faktura behöver skickas ut. Syftet är inte att skramla in pengar, utan att inte slösa med tid. På så vis blir vården mer effektiv och man bygger inte på köerna, säger regionrådet Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L). Foto: Pekka Pääkkö.

Operation kostar 12 000 kronor

De faktiska kostnaderna för uteblivna besök är förstås högre än 400 kronor. De kan uppgå till 4 000 kronor för besök hos specialist och 12 000 kronor i timmen för en operation.

När det gäller sjukhusen så är merparten av ersättningen fast, och det är alltså skattebetalarna som får stå för den tomma operationssalen. Vårdcentraler och specialistläkarmottagningar har ofta en större del i rörlig ersättning, och åker på utebliven inkomst när patienter uteblir.

ANNONS

Faktura skickas

Den som uteblir utan att avboka i tid (ett dygn för öppenvård, 72 timmar för operation i sluten vård) får en räkning från vårdgivaren hemskickad.

Och de flesta gör rätt för sig, enligt Anna Starbrink.

– Det är sällan vårdgivarna driver de här ärendena till inkasso, säger hon.

Gäller inte vid abort

Det görs också undantag, som till exempel om det är sjukdomen i sig som gör att personen inte kan avboka, för kvinnor som uteblir från bokad abort, eller om färdtjänst inte fungerat.

Beslutet om den höjda avgiften ska fastställas av regionfullmäktige.

ANNONS