ANNONS

De mobiliserar mot marknadshyrorna i nyproduktion

Demonstration vid Stadshuset för hyresrätter
Flera organisationer demonstrerar nästa vecka mot förda bostadspolitiken. Arkivbild.
Fastighetsägare ska få sätta marknadsanpassade hyror vid nyproduktion. Det var en del i den uppgörelse som regeringen slöt med Centerpartiet och Liberalerna. Nu kraftsamlar Hyresgästföreningen och flera intresseorganisationer inför en demonstration mot förslaget.
ANNONS

I det så kallade ”Januariavtalet” mellan S, Mp, C och L listas de totalt 73 politiska frågor som partierna kommit överens om ska utgöra politiken de kommande fyra åren.

Några av punkterna har visat sig ha extra mycket laddning. Inte minst punkt 44: Reformera hyresmodellen. Fri hyressättning ska införas vid nybyggnation, och lägenheternas kvalitet och läge ska avgöra hyran.

Hyresgästföreningen demonstrerar

Reformen har fått många att reagera. Många på vänsterkanten har frågat sig om det inte var en alltför stor eftergift från Socialdemokraterna, och nu samlar flera organisationer i Stockholm krafterna för att protestera mot förslaget.

På måndag nästa vecka anordnar Hyresgästföreningen en demonstration på Hantverkargatan, i samverkan med flera organisationer. Huvudfrågan för demonstrationen är ombildningar av allmännyttan, men även marknadshyrorna.

– Marknadshyror för med sig flera problem. Det blir mer segregation och svårare för fattiga att få en bostad, säger Stefan Korpar, från organisationen Nätverket Rädda Hyresrätterna, som är medarrangörer.

”Hyresrätter minskar klyftor”

Stefan Korpar, som också är politiskt aktiv i Feministiskt initiativ, är en av de cirka 400 som hittills anmält att de kommer delta i demonstrationen. För honom är frågan om marknadshyror ett vägskäl.

– Det handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha. Hyresrätter är viktiga för att minska klyftorna mellan fattiga och rika. Bostadsmarknaden ska inte handla om att folk ska tjäna en massa pengar, säger han.

Bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholms stad, Dennis Wedin (M), tycker det är för tidigt att utvärdera förslaget i överenskommelsen. Det behöver kompletteras med fler reformer menar han.

– Jag förutsätter att man också tar ett brett grepp som inkluderar exempelvis regelförenklingar, det är viktigt för att få igång byggandet. Stockholm ska ha en hållbar bostadsförsörjning med bostäder som alla har råd att efterfråga, säger han i ett mejl till Mitt i.

ANNONS

”Viktigt vända på alla stenar”

Han menar att skrivelsen är lite för fåordig för att han ska kunna ge den tumme upp eller ner, men han tycker ändå den är ett steg i rätt riktning.

– Om detta kan vara en del av att man en gång för alla går vidare med en bred nationell reformagenda för bostadspolitiken är det välkommet. Det är viktigt att vi både nationellt och lokalt vänder på alla stenar, säger Dennis Wedin.

Just att öka rörligheten på bostadsmarknaden är ett vanligt argument för fri hyressättning. Nuvarande reglering har skapat en låsning, med en svart marknad av hyreskontrakt som följd, menar kritikerna. Men Stefan Korpar köper inte att marknadshyror skulle vara lösningen.

– Den svarta marknaden finns för att det är en generell brist på bostäder i Stockholm. En avreglering skulle bara tränga fattiga människor ut till ytterområdena, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.