ANNONS

Tusentals köade i timmar – Kulturskolans platser räckte inte till

Jonas Naddebo / spela gitarr
Jonas Naddebo vill utöka platserna inom Kulturskolan.
När Kulturskolan släppte sina kurser för höstterminen på torsdagsmorgonen blev det kaos. Tusentals köade i timmar om platserna som gick åt fort. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) lovar bättring.
ANNONS

Tusentals Stockholmsföräldrar köade för att få plats till sina barn på Kulturskolan när kursanmälningarna öppnade på Kultuskolans sajt på torsdagsmorgonen. Men platserna på flera av de mest populära kurserna tog slut fort och många riskerade att bli utan.

– Vi vet att Kulturskolan är populär. Vi behöver nyttja våra resurser ännu effektivare, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Så ska fler få plats i Kulturskolan

Mitt i har tidigare berättat om majoritetens nedskärningar i kulturbudgeten och att det drabbat Kulturskolan på flera platser i staden, bland annat genom uppsägning av personal och stängda lokaler.

Men Jonas Naddebo tycker att nedskärningarna har varit nödvändiga.

– Vi behöver minska lokalkostnaderna och istället satsa mer på verksamheten. Jag tror att vi skulle kunna nyttja tomma skollokaler mer effektivt, på kvällar och eftermiddagar. Då skulle vi kunna öka antalet platser.

Kan bli fler lärare

Mindre kostnader för lokaler skulle kunna ge fler anställda lärare, enligt Jonas Naddebo. Han vill se över frågan.

– När vi gjorde omorganisationen valde vi att den inte skulle omfatta lärare inom Kulturskolan. Ambitionen är att nå fler, vi vill få in fler i vår kulturskoleverksamhet.

ANNONS

S: Tragiskt att staden inte kan möta efterfrågan

Oppositionsborgarrådet Olle Burell (S) är kritisk till att det inte finns tillräckligt med platser åt alla som vill gå i Kulturskolan.

– Det är underbart att det är så många barn och unga som vill gå på Kulturskolan, därför är det tragiskt att staden inte kan möta efterfrågan.

Skolborgarrådet Olle Burell (S)

Olle Burell (S). Foto: Mitt i

Han tycker att majoriteten har prioriterat skattesänkningar istället för satsningar på unga.

– Den här bristen på platser är ju skapad för att majoriteten valde att sänka skatten. Stockholm växer, men Kulturskolan har inte byggts ut. Det är en helt orealistisk strategi. Vi är självklart för smartare lokallösningar, men att tro att det ska räcka är helt orimligt.