ANNONS

Vilken dag är det bus eller godis? Vi reder ut halloween

Bus eller godis på halloween, allhelgonadagen eller alla helgons dag? Datumen kring firandet i slutet av oktober och början av november är minst sagt luddiga.
Vi reder ut hållpunkterna och varför det är som det är. Dessutom slänger vi på några tips för ditt firande.
ANNONS


Då var det dags igen. Halloween är tillbaka och likt varje år är förvirringen total. På sociala medier har frågan redan veckorna innan börjat dyka upp bland oroliga föräldrar: ”När ska man egentligen skicka ut ungarna på bus eller godis?”

Och även om det kanske är en mer skrämmande typ av mystik som högtiden tar höjd för – återkommer vi i stället till de mystiska, men förvirrande frågorna: Vilka dagar infaller när och vad är egentligen skillnaden på halloween och allhelgonafirandet?

Tre olika datum att ha koll på

Halloween infaller alltid den 31 oktober varje år. Ursprunget – som alla vet – är USA där högtiden utvecklats från irländska utvandrare. Men i den relativt korta tid som högtiden funnits i Sverige har firandet för just ”halloween” varit mer flytande.

Även om halloween infaller på en veckodag väljer många att ha halloweenfest eller att gå bus eller godis på fredagen eller lördagen under halloweenveckan. Något som säkert blir fallet i år när halloween infaller på en torsdag. Men vill man fira på det amerikanska sättet är det alltså torsdag som gäller i år.

Så funkar allhelgonadagarna

Men vid sidan av Halloween finns även allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november. I de flesta kristna länder är det på detta datum som folk tänder ljus och minns sina bortgångna nära och kära.

Förut i Sverige firade vi allhelgonadagen både den 1 november och söndagen efter då kyrkan öppnade upp för det som kallades allhelgonafirande.

Men på 50-talet flyttades den kyrkliga helgdagen från söndagen till den första lördagen som infaller mellan datumen 31 oktober och 6 november. Den fick då också ett nytt namn i kalendern – alla helgons dag.

Det hela gör att fredagen före alla helgons dag räknas som dag före helgdag och många jobbar halvdag och pendlare i Stockholm betalar ingen trängselavgift dagen före alla helgons dag.

För att förtydliga denna ogreppbara gång: Halloween infaller alltid 31 oktober. Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november, och den allmänna helgdagen alla helgons dag sker alltid på första lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

Här är datumen som gäller

Alla datum för de tre höjdpunktsdagarna under det som förenklat kallas halloweenveckan.


Bästa tipsen för halloweenfesten

Hur du gör en pumpalykta:

1. Rita ögon, näsa och mun, eller annat mönster som du vill ha, med en tuschpenna.

2. Skär ett runt hål på undersidan och gröp ur innamätet. Om pumpan är tänkt att flyttas runt eller ska stå på ett ojämt underlag, skär istället hålet på översidan och gröp ur därifrån. Var försiktig med toppbiten eftersom den ska användas som lock sen.

3. Karva ur efter mönstret som du ritat med märkpennan

4. Sätt i ett ljus och lägg på locket om du skurit av toppen. Tänd en marschall och täck över om du skurit av botten. Klart.


Tre paniktips för den late halloweenfiraren

1. Gör en lättare ansiktsmålning eller sminkning. Fantasilösa motiv är en katt eller en halvdan döskalle.

2. Tag fram gamla kläder och missmatcha som en jäkla dåre.

3. Ta på dig en ryggsäck, solglasögon och leta fram lite löshår eller en peruk. Bra, nu är nu valfri house- eller dubstep-DJ.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.